Podatki o vrednosti nepremičnin začasno nedostopni

Slovenija

Dostop do podatkov o vrednosti nepremičnin na spletni strani Geodetske uprave RS (Gurs) trenutno ni mogoč. Kot so pojasnili na Gursu, je prišlo do tehničnih težav pri indeksiranju vrednosti. Ko bodo napako odpravili, bo znova mogoče dostopati do podatkov.

Kot je STA povedala Ema Pogorelčnik z Gursa, je prišlo do tehničnih težav pri indeksiranju vrednosti v registru, zato so morali dostop do podatkov začasno ustaviti. Nove vrednosti so bile zjutraj nekaj časa dostopne, nato pa so ugotovili težave. Upa, da bodo težave odpravili čim prej in da bodo podatki spet dostopni.

Vrednosti v registru nepremičnin so prilagodili, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih od 1. julija 2010 spremenile za več kot 10 odstotkov. Vrednosti so znižane za od 10 do 30 odstotkov, v nobeni vrednostni coni ni predlagano zvišanje vrednosti.

Najbolj so se znižale vrednosti za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje. Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti niso spremenile.

Vrednosti naj bi bile med drugim osnova za davek na nepremičnine, ki naj bi ga uvedli z letom 2014.

palinko |  14 .10. 2013 ob  11: 49
zakaj imajo občine boljši informacijski prostorski sistem(PISO) ki deluje, ima več informacij in je bolj prijazen do uporabnika kot državni portal PROSTOR
Kaj se ni Virant repenčil da so občine neučinkovite
dejstva kažejo da je v občinah manj korupcije kot v državni upravi