Policisti ubili žensko

Kronika

Ameriški policisti so v četrtek ubili neoboroženo žensko, ki je najprej skušala zapeljati čez varnostne ovire pred Belo hišo, nato pa odpeljala proti kongresni palači, kjer so jo ubili. Kongres je bil več kot uro zaprt, dokler policija ni razglasila konca nevarnosti.

Po doslej dostopnih informacijah je ženska v črnem avtomobilu znamke infiniti in registriranem v državi Connecticut, skušala prevoziti policijsko blokado nedaleč od Bele hiše na aveniji Pensilvanija. Agent tajne službe jo je hotel zaustaviti, vendar pa je voznico premagala druga ovira, nakar je avto obrnila, vrgla agenta čez pokrov od motorja in pobegnila proti kongresu. Za njo se je zapodila kolona policijskih avtomobilov. Dirka se je nadaljevala okrog kongresa. Policisti so na avtomobil streljali že med vožnjo, ko pa se je voznica zaletela blizu pisarniške zgradbe Hart, so s streljanjem nadaljevali.

Avtomobil je registriran na 34-letno Miriam Carey iz Connecticuta, ki naj bi ga tudi vozila, pri čemer je imela v avtu tudi leto dni starega otroka. Policisti, ki so jo pokončali, so otroka (najverjetneje hčerko) odpeljali na pregled v bolnišnico, kjer niso ugotovili fizičnih poškodb. Policija v Connecticutu je preiskala domovanje Caryjeve in išče motiv, ki pa je lahko bil le nagla jeza zaradi prometne blokade. Vendar bo potrebno počakati do konca preiskave.

Uvodna poročila o streljanju pred kongresom so številne člane kongresa nagnale na misel, da gre za dejanje povezano z njihovim delom oziroma ne-delom pri sprejemanju proračuna, zaradi česar je od torka na prisilnem neplačanem dopustu skoraj milijon zveznih uslužbencev- "Ljudje so razočarani in jezni na kongres in mislim, da še posebej na republikance. Moja prva misel je bila, da je počil film kakšni že tako neuravnovešeni osebi. Imamo ljudi, ki delajo za vlado in ne dobivajo plače," je dejal newyorški demokratski kongresnik Charlie Rangel.

Nekaj ur po incidentu je postalo jasno, da ni šlo za napad na kongres, ampak so streljali le kongresni in drugi policisti. Policija uradno ni potrdila ali zanikala, če je bila voznica oborožena ali ne. Vendar pa izjave prič in neuradne izjave policistov kažejo na to, da ni imela orožja. Nanjo so streljali, ker ni upoštevala ukazov naj se ustavi v posebej zavarovanem območju okrog kongresa. Poleg tega je pred tem sprožila incident pred Belo hišo. Poveljnica policije v Washingtonu Cathy Lanier je potrdila, da ni nobenih znamenj terorizma ali česa podobnega.

Turisti, ki zaradi zaprtja vlade niso mogli obiskovati washingtonske znamenitosti, so imel v četrtek kljub temu dovolj razburljivega dogajanja, še posebej tisti blizu kongresa. Kongresniki, ki so nekaj časa trepetali v svojih pisarnah, so kasneje zmogli dovolj soglasja za skupinski aplavz kongresni policiji, ki je hitro in učinkovito ukrepala. Policisti so kongresnike zaščitili, čeprav za svoje delo ne bodo dobili plače. V službo morajo, kljub zaprtju vlade, vendar pa bodo plače dobili šele za nazaj, ko bo proračunskega spora konec.