"POLITIČNA ČISTKA" V ENERGETIKI? Vrtovec pravi, da so "vsi očitki iz trte izviti"

Slovenija

"Kot minister za infrastrukturo nimam nobene možnosti vplivati na kadrovanje v državnih podjetjih," je v odzivu na očitke razrešenega predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča poudaril minister Jernej Vrtovec. Vztraja, da je ministrstvo pristojno za vsebino in zakonodajo, ne pa za kadrovanje. "Vsi očitki so iz trte izviti," je poudaril.

Ministrstvo za infrastrukturo, pod katerega spada tudi področje energetike, po Vrtovčevih pojasnilih skrbi za zakonodajo in vsebino področja. "Za kadrovanja, imenovanja ... so pristojne druge institucije," je bil jasen v današnji izjavi za medije.

Ribič, ki je bil v petek krivdno razrešen z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljane, je v današnji izjavi za javnost izrazil prepričanje, da za njegovo "politično" razrešitvijo stoji Vrtovec. "Če se spomnite, je pred nekaj tedni v Hrastniku na otvoritvi sončne elektrarne dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti," je dejal Ribič.

"Ne vem od kje in kako so nastale te obtožbe, to ni vprašanje zame, ampak za nekoga drugega," je komentiral minister. Kot je pojasnil, omenjena izjava iz Hrastnika izhaja iz tega, da nekateri postopki v tej državi, zlasti pri obnovljivih virih energije, stojijo in čakajo na dovoljenje tudi več kot 10 mesecev. "Izjava je nastala na podlagi tega, da moramo biti hitrejši pri določenih projektih, ki jih imamo v odnosu do obnovljivih virov energije in da morajo biti pri tem proaktivne tudi družbe v državni lasti," je poudaril Vrtovec.

Na vprašanje, ali je bil zadovoljen z Ribičevim delom, je odvrnil, da kot minister tega ne more presojati. "Za to sta odgovorna nadzorni svet in Slovenski državni holding, mi skrbimo za zakonodajo," je ponovil.

O Ribičevem sestanku v prostorih poslanske skupine SDS v DZ, kamor ga je, kot je danes dejal zdaj razrešeni direktor, povabil sekretar omenjene stranke Borut Dolanc in mu ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave, Vrtovec ne ve ničesar.

"Ne poznam primera, videl sem ga objavljenega na televiziji. To ni vprašanje zame, tega primera ne poznam, če bi poznal vsebino, bi lahko komentiral," je dejal. Po Vrtovčevih besedah na ministrstvu za infrastrukturo z ekipo delajo zelo dobro, vlagajo potrebno zakonodajo, vsi očitki o političnem kadrovanju pa so iz trte zviti.

SDS: Očitki o Ribičevi politični razrešitvi brez pomena

Očitek, da je šlo v primeru razrešenega Ribiča za politično razrešitev, je po oceni SDS "brezpomenski". Pravico za imenovanje kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe, imajo zgolj SDH in nadzorni sveti posameznih družb, so zapisali za STA.

"Kot veste, generalni sekretarji strank nimajo zakonsko opredeljenih pravic imenovanja kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe," so v odzivu na Ribičeve trditve, da je generalni sekretar SDS Borut Dolanc v državnozborski pisarni poslanske skupine SDS od njega zahteval, da zapusti vrh podjetja, zapisali v SDS.

Pristojnosti za takšna dejanja imajo zgolj Slovenski državni holding (SDH) in nadzorni sveti posameznih družb. "Iz tega razloga so kakršnekoli špekulacije o vsebini zasebnih pogovorov irelevantne in brez teže," so poudarili. Kadrovske menjave v družbah, v katerih je država lastnica oz. je vpletena v lastniško strukturo, so po oceni SDS pogosto označene kot politične, ne glede na strokovnost (ali pomanjkanje le-te) in gospodarsko vizijo imenovanih ali razrešenih kadrov.

Del opozicije kritičen do domnevnega kadrovanja vlade v energetiki

V delu opozicije so se ostro odzvali na razrešitev Ribiča, ki je prst uperil v politiko. "Namesto operativne vlade imamo podjetje SDS d.o.o., ki ima številne hčerinske družbe, med drugim SDS naši kadri, kjer s pomočjo podizvajalke NSi vršijo čistko v energetiki," je dogajanje ocenil Soniboj Knežak iz SD. "To je tisto, kar njih zanima, nastavljanje naših, lojalnih," je v luči Ribičeve razrešitve danes v izjavi dela opozicije za medije v DZ ocenil Knežak (SD).

"Energetika je vedno polje mešetarjenj in nekega spopada različnih interesov. Kot vemo, je SDS eden ključnih igralcev pri tem, že ves čas in kot pravilo pa vedno znova ven pokuka tudi minister (op. a. Andrej) Vizjak," se je na dogajanje danes v DZ odzvala Nataša Sukić (Levica). Po njenih besedah gre za nadaljevanje prevzemov vlade Janeza Janše in nadaljevanje kadrovske čistke "z namenom svojim zagotoviti službe, se dokopati do denarja".

"Želiš zaposlitev v energetiki ali državni upravi? Izobrazba in strokovne izkušnje niso potrebne. Važno je, da imaš člansko izkaznico SDS in si velik oboževalec Janeza Janše," je dodal Knežak.

"To, kar se dogaja tukaj v DZ, kaže na način delovanja te koalicije, na način delovanja SDS ter podpornic SMC in NSi," je bil kritičen tudi Rudi Medved (LMŠ). "NSi pravi, da se politika ne sme vmešavati v gospodarstvo, zdaj pa imamo odkrite namige, da je Vrtovec kar sam posredoval, da se direktorja Elektra Ljubljana odstavi. To je brutalno delovanje te koalicija, ki smo mu priča že leto in pol," je dodal.

Kot je dejal Medved, je vladajoča koalicija "v vseh možnih sistemih v tej državi pustila svoje sledi". Apetitov po tem, da zamenjajo kadre povsod, kjer je to mogoče, po Medvedovih besedah niti ne skrivajo. "Prišli smo že tako daleč, da je kar DZ prizorišče za politične menjave direktorjev, kar s korporativnim upravljanjem nima popolnoma nobene veze," je dejal.

"To samo govori o brezsramnih potezah te vlade, ki enostavno prevzema sisteme in izvaja kadrovske menjave kot po tekočem traku ne glede na lokacijo," pa je dejstvo, da je generalni sekretar SDS Ribiča povabil v prostore DZ komentirala Sukićeva.

"Če bi mi kdo pred leti rekel, da bomo to v Sloveniji poslušali v letu 2021, bi rekel, da je nor in da se to dogaja v nekih nerazvitih državah, a to je stanje, v katero nas je v letu in pol pripeljala vlada," je še dejal Knežak, Medved pa je ocenil, da lahko trenutne razmere spremenijo samo predčasne volitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  09 .11. 2021 ob  06: 47
bla bla bla . vsi nedolžni, vsi z polnimi žepi pokradenega denarja. Upam, da vas karma zelo močno kaznuje.
Martin Kacur |  08 .11. 2021 ob  19: 15
Verjemite, da se brez naloga ali soglasja Janše nič ne zgodi.
kokodek |  08 .11. 2021 ob  18: 26
mogoče pa so mu samo strli jajca
vseved |  08 .11. 2021 ob  17: 07
Lagati so ga naučili na teološki fakulteti!