POLITIČNA USODA ŠVARC PIPAN ŠE VEDNO NEGOTOVA: Golob želi najprej razčistiti, če so njene obtožbe resnične

Slovenija

Končnega odgovora o politični usodi ministrice Dominike Švarc Pipan tudi danes očitno še ne bo. Premier Robert Golob ter predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon sta sicer danes skupaj potovala v Bruselj, a je Golob ob prihodu dejal, da o tem nista spregovorila "niti besede". Tudi predloga za izključitev Švarc Pipanove iz SD za zdaj ni.

"O tem sva se dosti pogovarjala včeraj," je dopoldne ob prihodu na vrh zasedanja voditeljev EU Golob odgovoril na vprašanje o tem, ali sta s Fajon na poti v Bruselj že prišla do dogovora o usodi ministrice za pravosodje Švarc Pipan, ki se ji položaj izmika zaradi očitkov o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Pogovore bodo po Golobovih besedah nadaljevali po vrnitvi v Slovenijo, saj je obe strani, tako ministrico Švarc Pipan kot stranko SD, prosil za dodatna pojasnila. "Želim si jih v najkrajšem možnem času, ko jih prejmem, bom o tem naprej razpravljal oziroma sprejemal odločitve," je dejal.

"Ministrica za pravosodje ni kdorkoli in njena zgodba bistveno presega zgodbo ene ministrice," je izpostavil. Njene obtožbe so namreč zelo resne, njegova dolžnost pa je, da kot predsednik vlade o njih dobi odziv koalicijske partnerice, ali so resnične, na drugi strani pa, da jih ministrica podkrepi z dokazili, je ponovil.

Švarc Pipan in predstavniki SD so se v minulih dneh sicer že soočili tudi v njegovi prisotnosti. "In moram reči, da je bilo kar zoprno," je dejal.

Ministrica za pravosodje je v sredo dejala, da prevzema objektivno odgovornost za nakup stavbe, a če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale. Dodala je, da se vse bolj kaže, da gre pri nakupu sodne stavbe na Litijski za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Gre za posamezne uradnike ministrstva, kot tudi člane stranke SD, je dodala.

Očitke je usmerila tudi proti generalnemu sekretarju stranke Klemnu Žibertu in predsednici SD Fajon, ta pa je izjave Švarc Pipanove na njen račun označila za laži in manipulacije. Fajon je večkrat poudarila, da ministrica nima več zaupanja stranke, zato predlagajo njeno razrešitev.

Fajon je sicer v sredo premierju Golobu tudi 'toplo svetovala', naj spoštuje stališče SD in Švarc Pipan odslovi. "Sicer smo lahko v resni zagati in se bomo morali v koaliciji pogovoriti, kako naprej," je opozorila.

A po Golobovi oceni bi bilo najhuje, da bi reagiral prehitro. "Potem pa bi se izkazalo, da so obtožbe v velikem delu res resnične, tega si res ne želim," je dodal.

Fajon tudi ni izključila možnosti, da bi kdo podal predlog za izključitev Švarc Pipan iz stranke. Po informacijah STA pa v SD za zdaj takšnega predloga še niso prejeli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .02. 2024 ob  09: 19
Švarc Pipan naj naznani vse goljufe, potem pa lahko mirno odstopi. Za SD in SDS pa je nastopil čas prečiščevanja, sicer nobena stranka ne bi smela v svojih vrstah imeti goljufov in kradljivcev!
Martin Kacur |  01 .02. 2024 ob  17: 58
Svoboda prevzema SD. Fajonova bo kriva za vse oz objektivno odgovorna za lumparije svojih članov.
hribi |  01 .02. 2024 ob  15: 53
10
Tako nervoznih izjav SD se nikoli nisem zasledil.
Očitno jim je jasno, da so s postopkom ko so javno odrekli podporo svoji članici sami sebi naredili težave. Baba bo sedaj izklepetala veliko stvari o ozadju delovanja stranke. Razen SD se vsi ostali naslajajo ob takem razpletu.