POMEMBNO: Pred glasovanjem v drugem krogu lokalnih volitev ne bomo prejeli 'volilnega listka', izjema v Kopru!

Slovenija

Državna volilna komisija pred drugim krogom volitev v naše poštne nabiralnike ne bo poslala vabil na volišča oziroma 'volilnih listkov', kot je to storila pred prvim krogom. Volivci, ki bodo predčasno glasovali, kot tisti, ki se bodo udeležili volitev v nedeljo, naj torej ne čakajo na vabilo, razen na območju Mestne občine Koper. Kot so danes sporočili z OVK MOK, so vabila za drugi krog volitev za župana Mestne občine Koper že predali Pošti Slovenije, prav tako so se nekateri volivci z vabili že udeležili predčasnega glasovanja. Vabilo sicer služi le kot obvestilo volivcu o tem, kje je njegovo volišče in kdaj bo dan glasovanja, ni pa obveza za pristop k oddaji volilnega glasu. Na predčasnih volitvah lahko volivci glasujejo na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije, v nedeljo pa na volišču, na katero so bili vabljeni v prvem krogu. Za oddajo svojega glasu potrebujejo osebni dokument.

Volivci lahko tudi pred drugim krogom županskih volitev, ki bo v nedeljo v 56 občinah, glas oddajo predčasno. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno danes, v sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših občinah, pa le na katerega od teh treh dni.

Kdaj lahko volivci, ki so na dan splošnega glasovanja odsotni, predčasno glasujejo, določijo občinske volilne komisije samostojno, glede na krajevni običaj oziroma potrebe. V posameznih občinah bodo tako volišča za predčasno glasovanje odprta po različnih dnevih, informacije o tem občine objavljajo na svojih spletnih straneh.

Predčasno glasovanje poteka od 7. do 19. ure na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije, kjer lahko glasujejo volivci, ki imajo v tej občini prijavljeno stalno prebivališče. S seboj morajo imeti osebni dokument s fotografijo, pred izročitvijo glasovnice pa se tudi podpišejo v volilni imenik.

Ker v drugem krogu nastopata zgolj dva kandidata, volivec glasuje tako, da obkroži zaporedno številko ob kandidatu. Vrstni red na glasovnici je določen z volilnim izidom iz prvega kroga glasovanja, najprej je na glasovnici naveden kandidat, ki je v prvem krogu prejel več glasov.

Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v 56 občinah, kjer v prvem krogu, ki je potekal 18. novembra, nobeden od kandidatov ni prejel večine vseh glasov. Volivci bodo tako v drugem krogu izbirali med najboljšima dvema kandidatom iz prvega kroga.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija