POSLANCI DANES O LEGALIZACIJI KONOPLJE: Ste za to, da bi bila uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?

Slovenija

Poslanci bodo popoldne na seji odbora DZ za zdravstvo razpravljali o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene. Predlog za razpis referenduma so v DZ vložili poslanci in poslanke poslanske skupine Svoboda.

V primeru razpisa posvetovalnega referenduma bi se vprašanje glasilo: "Ali ste za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?"

Kot so v predlogu za razpis referenduma navedli v Svobodi, vprašanje legalizacije pridelave, predelave prometa in uporabe konoplje v medicinske namene v "duhu današnjega časa zahteva širšo družbeno refleksijo".

Poudarili so, da imajo volivke in volivci vso pravico odločiti o tako pomembnem vprašanju, njihova odločitev pa bo vplivala tako na pravice sedanjih in prihodnjih generacij, predvsem bolnikov, ki bodo snov oz. zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, lahko uporabljali tudi za zdravljenje bolezni ter za zmanjševanje bolečin in lajšanje simptomov, ki spremljajo nekatere bolezni.

Koalicija je sicer marca v parlamentarni postopek vložila predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V Svobodi so vložili še predloga za posvetovalni referendum glede sprememb volilne zakonodaje. Več predlogov za posvetovalne referendume je bilo v zadnjem času vloženih tudi iz vrst opozicije. Vse parlamentarne stranke z izjemo Levice pa so v DZ marca vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  15 .04. 2024 ob  15: 09
-1
bodo pa ja poskrbeli zase. Še vedno so.
JKDWingChun |  15 .04. 2024 ob  09: 16
Ne se ne strinjam! Legalizacija konoplje bi morala biti polna legalizacija,tako v medicinske kot rekreativne namene! Konoplja je zdravilo in ne mamilo!