POVEČAJTE ODPORNOST PROTI RAKU: Izogibajte se tej hrani

Trendi

Ali uživate sendviče s slanino, nekaj rezin chorizo salame, torto ali morda kozarec piva? No, če želite zmanjšati tveganje za raka, boste morali te jedi izločiti iz svojega jedilnika. Po mnenju strokovnjakov kemikalije, ki se dodajajo mesnim izdelkom, pa tudi alkohol, prekomerno uživanje sladkorja in maščob lahko povečajo tveganje za nastanek raka črevesja, dojk in jeter. 

Čeprav se ni mogoče popolnoma izogniti vsakemu karcinogenu – snovi, ki povečujejo tveganje za nastanek raka – strokovnjaki trdijo, da lahko zmanjšate svoje tveganje za raka z izločanjem določenih stvari iz prehrane

Predelano meso

Če želite zmanjšati tveganje za nastanek raka, se poslovite od klasičnih zajtrkov z ocvrtimi jedmi in mesnimi narezki. Klobase, slanina, salame, chorizo, šunka in hrenovke so primeri predelanega mesa, ki povečuje tveganje za nastanek raka. Predelano meso je vsako meso, ki je bilo obdelano, da bi podaljšali njegovo življenjsko dobo ali izboljšali okus. To se pogosto doseže z dodajanjem kemičnih konzervansov, kot so nitrati, ter z drugimi postopki, kot so sušenje, dimljenje ali soljenje. Ko zaužijete predelano meso, lahko nitrati sprožijo nastanek nitro spojin. Slednje lahko poškodujejo celice, ki obdajajo črevesje, kar lahko vodi do razvoja raka, pojasnjuje Cancer Research UK (CRUK). Strokovnjaki so tako prepričani, da predelano meso povzroča raka, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ta mesna živila uvrstila v kategorijo '1. stopnje karcinogenov', skupaj s kajenjem in alkoholom, piše Daily Mail.

Alkohol

Opustitev alkohola lahko zmanjša tveganje za razvoj sedmih vrst raka. Ne glede na to, ali uživate pivo, vino ali žgane pijače, uživanje kakršne koli vrste alkohola povečuje tveganje za nastanek raka ustne votline, žrela, grla, požiralnika, dojk, jeter in črevesja. Matthew Lambert, nutricionist in vodja promocije zdravja pri Svetovnem skladu za raziskave raka (WCRF), je dejal, da ima opustitev alkohola ogromne koristi pri zmanjševanju tveganja za raka. "Znanstveni dokazi kažejo, da so vse vrste alkoholnih pijač vzrok za vsaj šest vrst raka, vključno z rakom dojk in črevesja," je povedal. Ko alkohol vstopi v telo, poškoduje celice in preprečuje njihovo sposobnost popravljanja poškodb. To povečuje verjetnost delitve celic in s tem tveganje za nastanek raka.

Rdeče meso

Tako kot predelano meso tudi rdeče meso, kot so zrezki, burgerji in jagnječji kotleti, povečuje tveganje za nastanek raka. Vse vrste svežega, mletega in zamrznjenega svinjskega, govejega in jagnječjega mesa lahko predstavljajo tveganje. Več študij je vzpostavilo povezavo med uživanjem rdečega mesa in nekaterimi vrstami raka, predvsem raka debelega črevesa, želodca in trebušne slinavke. Vendar pa je tveganje pri rdečem mesu manjše kot pri predelanem mesu.

Sladkana in ocvrta hrana

Čeprav je znano, da hitra hrana ni dobra za zdravje, strokovnjaki za raka priporočajo izogibanje sladkarijam, ocvrti hrani in drugim visokokaloričnim živilom. Prekomerno uživanje teh živil lahko vodi do povečanja telesne teže in debelosti, kar je povezano z vsaj 13 vrstami raka. Ohranitev zdrave telesne teže je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite za zmanjšanje tveganja za raka.

Čeprav se ni mogoče izogniti vsem karcinogenom, lahko s premišljeno prehrano zmanjšate tveganje za nastanek raka. Strokovnjaki svetujejo izločitev predelanega mesa, rdečega mesa, alkohola ter sladkanih in ocvrtih živil iz prehrane. Namesto tega priporočajo uživanje hranljivih živil, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata žita, stročnice in nesoljeni oreščki ter semena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  08 .07. 2024 ob  09: 40
Potem pa ti pridajajo gensko spremenjeno hrano v trgovinah od solate,paradajza itd..
Ne vi nam nabijat kaj jest ker vsak ki ni naiven vam ne bo nasedel. Ker itak kao "strokovnjaki" delajo v dobro farmaciji. Farmacija pa sluzi miljarde z bolniki ki zbolevajo. Zbolevajo pa zato ker kupujejo hrano v trgovinah. Če je le možno si je najbolj pametno pridelovat hrano sam ali pa vsaj od lokalnega kmeta!
Toliko o kancerogenih stvareh. Nehajte nas zastrupljat pa.bo vse ok!!