POZOR! Del Primorske obarvan oranžno, prihajajo nevihte

Slovenija

Popoldne, zvečer in v noči na soboto bodo predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji ob nevihtah nastali močnejši in tudi dolgotrajni nalivi, opozarja Agencija RS za okolje. Za osrednjo, jugovzhodno, jugozahodno in severozahodno Slovenijo so izdali oranžno opozorilo, za preostale dele pa rumeno. Povečana bo tudi nevarnost zemeljskih plazov.

Danes bo v zahodni polovici Slovenije zmerno do pretežno oblačno, nekaj več jasnine bo proti vzhodu. Predvsem na zahodu in jugu bodo občasne krajevne padavine, ki se bodo pozno popoldne ali zvečer okrepile. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju pa okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, na severozahodu okoli 18 stopinj Celzija. Ponoči bodo padavine z nevihtami postopno zajele vso državo. Ob morju bo pihal okrepljen jugo.

Zvečer in v noči na soboto se bodo padavine v zahodni, osrednji in delu severne Slovenije okrepile. Možni bodo dolgotrajnejši nalivi v pasovih. Ob tem se lahko razlijejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Hitro naraščanje vodotokov je možno tudi na nekaterih območjih, kjer so odtočne razmere po avgustovski ujmi spremenjene. Večja verjetnost za ta pojav je na območju Gorenjske in Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

V četrtek popoldan in ponoči so posamezne reke na Primorskem in deloma v osrednji Sloveniji narasle do srednjih pretokov. Reke na teh območjih upadajo. Drugod po državi prevladuje mala in ustaljena vodnatost.

????????????̌???????????????? ????????????????????????????????????̌???????????? ???????????????????????? Izdano: 22. 9. 2023 ob 9:00 ???? Danes zvečer in v noči na soboto se bodo padavine v zahodni,...

Posted by Neurje.si on Petak, 22. septembar 2023.

Danes čez dan bodo posamezne reke v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji pričele naraščati, na teh območjih bodo naraščale predvsem manjše reke in hudourniški vodotoki. Večje reke na tem območju ter reke v vzhodni polovici Slovenije bodo še ohranjale ustaljeno vodnatost.

V soboto čez dan bodo naraščale reke v večjem delu države. Močneje bodo narasle reke na vzhodu in severovzhodu, medtem ko bodo reke na zahodu že upadale. Naraščanje večjih rek v vzhodni Sloveniji, Kolpe, Krke in Save v spodnjem toku ter rek v severovzhodni Sloveniji se bo nadaljevalo še v nedeljo.

Povečana nevarnost zemeljskih plazov, novih in starih

Na Geološkem zavodu Slovenije ob tem opozarjajo, da zaradi napovedanih povečanih količin padavin od danes popoldan do vključno nedelje obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavnih ujmah.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so pojasnili.

Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in naj upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je ta odredila evakuacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija