PREDSEDNIK SINDIKATA FIDES DAMJAN POLH: "Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti"

Slovenija

Zdravniki so ob 7. uri začeli enodnevno opozorilno stavko. Na svoje zahteve ob tem opozarjajo na zborih stavkajočih. V UKC Ljubljana, kjer so se podobno kot še v več drugih bolnišnicah zbrali ob 8. uri, jih je nagovoril tudi predsednik sindikata Fides Damjan Polh. "Ponosen sem, da vidim polno dvorano. Hvala za podporo," je dejal.

"Zdravniki smo v stiski tako kot pacienti. Delamo preveč, prekomerno, smo utrujeni, zanemarjamo družine. Čas je, da umirimo naše delo," je na zboru v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana poudaril predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Vlado je pozval, naj omogoči, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu zadovoljni, da jih bo dovolj.

Čeprav so v koordinaciji zdravniških organizacij večkrat dali pobudo, po njegovih besedah niso bili uslišani. Namesto, da bi gradili sistem na novo, da bi bili partnerji odločevalcev, so ostali ob strani, je opozoril Polh.

Sicer pa Fides zaenkrat še čaka na vabilo na pogajanja. Polh je v izjavi pojasnil, da so dobili obvestilo, da je vlada imenovala pogajalsko skupino za pogajanja z njimi. A kot je dodal, gre za isto pogajalsko skupno, s katero so se razšli 20. decembra, ko ni imela nobenega mandata in niso naredili nobenega koraka naprej, sestanek pa so končali po nekaj minutah. "To ne obeta nič dobrega za nadaljnje korake, nadaljnje reševanje nastale situacije," meni Polh.

Delo zdravnikov med stavko poteka v okrnjeni obliki, nekateri bolniki bodo prenaročeni. A Polh zagotavlja, da bodo vsak primer pogledali in nič ne bo spregledano. Nujna zdravstvena stanja pa bodo obravnavali tako kot sicer.

Kot je pojasnil, informacije, koliko zdravstvenih storitev je bilo odpovedanih, nima. Več pa bodo lahko povedali v sredo, ko bodo opravili analizo poteka stavke. Pri tem pa je Polh poudaril, da gre za stavko, katere namen je, da se v zdravstvu nekaj premakne.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zaposlenih v zdravstvu, tudi zdravnikov, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
siviovcar |  09 .01. 2024 ob  17: 53
Pravite na FIDESU tudi, da ne želite slabo pacientom?
Komu pa?
Vladi? Preko pacientov?
Lepo vas prosim!
Da bo povsem jasno, FIDES:
Mi plačujemo IN VAS IN VLADO!
Od obojih pa imamo kaj?
Na trenutke se zdi, da še malo manj od nič.
zoran13 |  09 .01. 2024 ob  13: 21
-2
MISEL DNEVA

“Vlada v letu in pol ni naredila prav nič, da bi javni zdravstveni sistem imel perspektivo. Odhajajo kadri, zaradi pomanjkanja kadra se zapirajo oddelki. Če to ni dovolj alarmantno, ne vem, kaj bi lahko bilo še huje.”
Damjan Polh, podpredsednik sindikata Fides
Primorske novice, 9.januar 2024
Martin Kacur |  09 .01. 2024 ob  11: 57
ob taki izjavah smo pa res, dobimo diarejo in ne moremo stiskat
siviovcar |  09 .01. 2024 ob  11: 39
10
Kako jih ni sram, napisat da so vsi preutrujeni. Naj se posvetijo delu v svojih ordinacijah, popoldansko delu pri zasebnikih pa naj opustijo.
Sicer pa soditi vse zaposlene po zgornjem 1%, je nekak butasto. Kot da bi npr. za uspešno gradbeno podjetje trdil, da se vsi delavci vozijo z najnovejšimi avti.
Stavke ne podpiramo. Naj se zdravniki tega zavedajo. Tudi razne diplomirane medicinske sestre..
Toliko dvigov plač kot so jih bili deležni oni/one, ni bila deležna nobena druga poklicna skupina. Da sploh ne začnemo govorit o covid dodatkih.


solinar |  09 .01. 2024 ob  11: 38
11
Nekateri zdravniki ste res v stiski, ker ne veste kam z denarjem.