PREKO 100 OSEB UMRLO NA POROKI, TUDI ŽENIN IN NEVESTA: Večina svatov je opečena po celotnem telesu (FOTO, VIDEO)

Kronika

Na severu Iraka se je na poročni zabavi s približno tisoč svati v torek zvečer zgodila srhljiva tragedija, ko je izbruhnil uničujoč požar. Po najnovejših podatkih je v tej grozljivi nesreči izgubilo življenje več kot 114 ljudi, med njimi ženin in nevesta. Več kot 200 oseb je bilo poškodovanih, med njimi nekateri kritično. Oblasti pripisujejo vzrok požara vnetljivim gradbenim materialom in prižigu ognjemeta v dvorani. Devet oseb, ki so bili vpletene pri organizaciji, je že aretiranih, medtem ko gasilci vztrajno iščejo morebitne preživele med ruševinami. Premier Iraka je razglasil tridnevno žalovanje.

Večina žrtev je izgubila življenje zaradi hudih opeklin ali zadušitve, je povedal iraški minister za zdravje Saif Al-Badr. V zmedi in paniki med udeleženci poroke je prišlo tudi do smrtonosnega stampeda. Več kot 200 oseb je zaradi poškodb končalo v bolnišnici, od tega jih je vsaj 50 v kritičnem stanju.

Prizorišče je bilo postavljeno iz izjemno vnetljivih plošč, ki so se zrušile v le nekaj minutah. Iraški direktorat za civilno zaščito je izdal sporočilo, da je "požar privedel do kolapsa dela dvorane zaradi uporabe izjemno vnetljivih in poceni gradbenih materialov, ki se ob požaru zrušijo v nekaj minutah". Vsebovale so plastiko, kar je še povečalo nevarnost za ljudi. Poleg tega objekt ni imel požarnega alarma in ni ustrezal varnostnim standardom.

"Okoli 1.000 nas je bilo tam, morda celo 1.100. Požar se je razširil povsod in goreče plošče so padale na ljudi. Nihče ni mogel pobegniti. Poznal sem družino, vsi so umrli. Moj prijatelj, njegovi otroci, njegova mama, žena, vsi," je za Rudaw opisal eden izmed preživelih.

Na pomoč so takoj priskočili tudi lokalni prebivalci, ki pravijo, da se je požar začel okoli 22.45, in tisti, ki so zubljem uspeli ubežati. "Videli smo utripajoč ogenj, ki je prihajal iz dvorane. Nekateri so uspeli priti ven, drugi so ostali ujeti. Veliko je poškodovanih," je povedal 34-letni svat Imad Yohana.

Poškodovane osebe trenutno zdravijo v bolnišnicah po celotni regiji Ninive, po besedah guvernerja regije pa so poškodbe izjemno resne. Večina svatov je prekrita z opeklinami po celem telesu, kar predstavlja od 50- do 60-odstotne opekline telesa. Med tistimi, ki niso tako hudo opečeni, pa se pojavljajo težave zaradi vdihavanja dima. "Večina jih je v res slabem stanju," je še dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .09. 2023 ob  16: 56
Poroke so slabe za zdravje. Dusevno in fizicno.