Priebkeja pokopali na skrivnem mestu v Italiji

Nacističnega vojnega zločinca Ericha Priebkeja, čigar smrt je sprožila pravni spor o tem, kaj storiti z njegovim truplom, so skrivaj pokopali na pokopališču nekega zapora v Italiji, je danes poročal italijanski časnik La Repubblica.

Časnik o lokaciji groba ne poroča, navaja samo, da so ga pokopali na ograjenem zaraščenem pokopališču, na njegovem grobu je lesen križ, ki ni označen, na njem je samo številka. Z lokacijo so seznanjeni samo njegovi svojci. Časnik pa je objavil fotografijo pokopališča.

Ob tem je zapisal, da gre za "edini kos italijanske zemlje, kjer je lahko Priebkejeva smrt samo smrt, ne nacistični simbolizem."

Priebke je bil leta 1998 v Italiji obsojen na dosmrtni zapor zaradi sodelovanja v pokolu v Ardeatinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov. Med prestajanjem kazni v hišnem priporu je 11. oktobra umrl v Rimu v starosti sto let.

Prepovedali njegov pogreb

Po njegovi smrti v več državah niso uspeli najti kraja za njegov grob iz bojazni, da se ne bi spremenil v nekakšno svetišče za neonaciste. Priebke se namreč za nacistične zločine ni nikoli pokesal niti jih ni obžaloval, zaradi česar je postal nekakšna ikona med neonacisti.

Zaradi omenjenih bojazni so rimske mestne oblasti prepovedale njegov pogreb na območju italijanske prestolnice, prvič pa se je tudi zgodilo, da je Vatikan vsem katoliškim cerkvam v mestu prepovedal, da bi darovale posmrtno mašo za tega vojnega zločinca.

Pokop zavrnili tudi v Argentini

Njegov pokop so zavrnili tudi v Argentini, kjer je v Barilocheju živel več kot 40 let vse do leta 1995, ko so ga izročili Italiji. Pokop so zavrnili tudi v Nemčiji, kjer se je rodil.

Po izbruhu protestov ob poskusu njegovega pokopa v kraju blizu Rima, so njegovo truplo hranili na vojaškem letališču pri Rimu.

Po poročanju La Repubblice, so nato truplo neko oktobrsko nedeljo naložili v siv kombi, po nekaj urah vožnje po avtocesti pa so ga preložili v drugo vozilo in odpeljali v gorato območje.

"Čeprav ne smemo odkriti kraja groba, mora javnost vedeti, da se je zadeva zaključila," so še dodali v La Repubblici.

Deli novico: