PRVI IN EDINI NA SVETU S CERTIFIKACIJO: Ajdovsko stoto električno letalo Velis Electro bo letelo v Nemčiji (FOTO)

Slovenija

V ajdovski družbi Pipistrel so konec marca dokončali proizvodnjo stotega letala Velis Electro, prvega certificiranega električnega letala na svetu. Velis Electro serijske številke 100 je bil prodan francoskemu trajnostnemu podjetju za najem letal Green Aerolease, so sporočili iz družbe Pipistrel.

"Letalo Velis Electro je pionirsko na poti k bolj trajnostnim rešitvam letenja in začetek uporabe letala S/N 100 je pomemben dosežek," je ob tej priložnosti poudaril predsednik in generalni direktor podjetja Pipistrel Gabriel Massey.

"To letalo, ki temelji na več kot 15-letnem strokovnem znanju na področju električnega letenja, predstavlja okolju prijaznejšo možnost za letalske šole z neprekosljivo stroškovno učinkovitostjo," je še dodal.

Pipistrelovo letalo Velis Electro je prvo in trenutno edino električno letalo na svetu, ki je od Agencije Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) prejelo popolno certifikacijo (EASA); za evropsko so ga certificirale še številne druge regulativne agencije. Letalo je trenutno v uporabi v več kot 30 državah po vsem svetu.

Stoto letalo Velis Electro bo letelo v Nemčiji, z njim pa bo upravljalo podjetje Green Aviation Hub, nedavno imenovani nemški zastopnik Pipistrelovega pooblaščenega distributerja Finesse Max.

Pipistrel, ki ponuja družino jadralnih letal in lahkih letal z električnimi motorji in motorji z notranjim izgorevanjem, je od svoje ustanovitve leta 1989 izdelalo več kot 2500 lahkih letal in jih dobavil kupcem po vsem svetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija