PRVI POGOVORI MED VODSTVOM IN SINDIKATOM V HITU: Do umika napovedi petkove stavke ni prišlo

Slovenija

V sredo so se na prvem srečanju sestali člani pogajalskih skupin vodstva Hita in Sindikata igralniških delavcev Slovenije v Hitu, vendar do zbližanja stališč in s tem do umika napovedi petkove stavke ni prišlo. Sestali se bodo še enkrat, v petek ob 12. uri, ko bo tudi več znanega o morebitni izvedbi stavke.

Kot je v elektronskem sporočilu zapisal predsednik omenjenega sindikata v Hitu Erik Krašna, uprava družbe ne kaže nobenega interesa, da bi preprečila stavko, razen z grožnjami s tožbami proti sindikatu.

"Za preklic stavke smo upravi ponudili preprosto rešitev, 180 evrov bruto stimulacije za zaposlene, in bili gladko zavrnjeni. To bi pomenilo strošek 250.000 evrov mesečno," je zapisal Krašna.

V kabinetu predsednika uprave Hita Tomaža Repinca so medtem zapisali, da pogajanja s sindikatom potekajo. Dodajajo pa, da je uprava ob prejšnji stavki 13.oktobra s sindikatom sklenila dogovor, s katerim se bodo stroški dela v družbi Hit povišali za dva milijona evrov letno.

Na sredinih pogajanjih je sindikat po navedbah iz Repinčevega kabineta predstavil ponudbo, s katero bi stroški dela v družbi Hit narasli za dodatnih pet milijonov evrov, kar je za upravo družbe nesprejemljivo.

Uprava se je zato v nadaljevanju sestanka začela s predstavniki sindikata pogajati o petnajstih stavkovnih zahtevah iz stavkovne napovedi, vendar jih je večina enakih tistim iz prejšnje stavke, ki so že bile predmet stavkovnega dogovora. Uprava družbe zahtevo po dodatnih sredstvih, ki bi jih prinesla sklenitev dogovora na sredinih pogajanjih, opredeljuje kot neodgovorno in neutemeljeno.

Za izplačilo božičnice in višjih plač je uprava sicer namenila skupno 900.000 evrov, vendar ob pogoju, da sindikat v letu 2022 ne bo več stavkal. Ob tem v upravi še poudarjajo, da se zavez, ki so bile sprejete v stavkovnem dogovoru letošnjega oktobra, držijo in jih izvršujejo.

Medtem v primeru neizplačila božičnice s stavko rožljata še dva Hitova sindikata. Po pisanju današnjega Dela so v sindikatu Git, ki združuje zaposlene v gostinstvu in strokovnih službah, sklenili, da bodo ob morebitnem neizplačilu božičnice stavkali. Podobno razmišljajo tudi v sindikatu Vrba KNSS-Neodvisnost.

"Nedopustno je, da ob takšnem dobičku, ki ga družba ustvarja, zaposleni ne bi dobili božičnice," je za Delo dejala Erika Birsa iz sindikata Git. Predsednik sindikata Vrba KNSS-Neodvisnost Tomaž Vidrih pa je za časnik prav tako poudaril, da se bodo zdaj borili za izdatno božičnico, ki jo omogočajo zelo dobri poslovni rezultati, napovedane stavke sindikata igralniških delavcev pa trenutno predvidoma ne bodo podprli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija