PRVO LETALO ZA GAŠENJE POŽAROV IZ ZRAKA ŽE V SLOVENIJI: "Danes se začenja nova doba boja z naravnimi katastrofami" (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Prvo letalo za gašenje požarov iz zraka air tractor je že v Sloveniji, je na Twitterju sporočilo ministrstvo za obrambo. Kot so zapisali, v naslednjih tednih sledi postopek kakovostnega prevzema letala in vpis v slovenski register. Drugo letalo bo v Sloveniji predvidoma junija. Še dve letali bosta na voljo leta 2024, so spomnili.

Minister za obrambo Marjan Šarec, v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in izvršni direktor podjetja Air Tractor Europe SL Rafael Selma Beltran so pogodbo o nakupu štirih letal za gašenje požarov podpisali v sredini aprila.

Ob podpisu pogodbe so napovedali, da bosta letali, dobavljeni letos, dvosedežni, prihodnje leto pa enosedežni. Vrednost nakupa skupaj z DDV je nekaj čez 23 milijonov evrov, vsako od letal pa bo lahko prevažalo več kot 3000 litrov vode.

"Danes se začenja nova doba boja z naravnimi katastrofami. Ta letala bodo omogočila, da ne bomo prepuščeni na milost in nemilost drugim državam oziroma njihovi razpoložljivosti," je po podpisu poudaril Šarec. Ob tem je spomnil, da je odločitev za nakup namenskih letal za gašenje iz zraka padla že lani poleti, ko je Slovenija doživela enega največjih požarov v svoji zgodovini.

[Prvi korak do vzpostavitve enote za gašenje iz zraka opravljen] Danes, nekaj čez pol tretjo uro popoldan, je prispelo prvo ✈️ Airtractor. Enota za gašenje iz zraka bo delovala v okviru Uprave za zaščito in reševanje, zato vzporedno že izvajamo vse aktivnosti, da bo le-ta operativna to poletje.

Objavil/a Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje dne Torek, 09. maj 2023

Po ministrovih pojasnilih bodo letala najprej pilotirali vojaški oz. zainteresirani piloti, zaposleni v državni upravi. Uprava bo sistematizirala tudi delovna mesta tehnikov in inženirjev vzdrževanja, ko bo zmogljivost za gašenje iz zraka popolnoma vzpostavljena. Do takrat pa namerava ministrstvo tehnično vzdrževanje zagotavljati s pomočjo zunanjih izvajalcev.

Enota za gašenje požarov bo posebna enota znotraj uprave za zaščito in reševanje, letala bodo registrirana kot civilna. Bo pa Slovenija omenjena letala dala tudi v skupno floto Evropske unije za namene pomoči drugim državam pri gašenju požarov, so še povedali ob podpisu pogodbe 17. aprila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  10 .05. 2023 ob  09: 38
Avion traktor za špricanje trt je kupljen.
Sedaj sledi nakup freze z topom za vojsko.
Naslednji nakup pa bo kombajn za žetje glupih levakov.
Šperjo |  09 .05. 2023 ob  22: 30
ne vem .... ampak ta izgleda žepna verzija ..... od Canadair ....