PUSTNI TOREK PO SLOVENIJI: Takšno dogajanje se obeta na Primorskem

Slovenija

Pustne maske bodo na današnji pustni torek še odganjale zimo, potem pa se bodo za leto dni poslovile. Še prej bodo ponekod pusta tudi pokopale. Tako se bo s pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županji Nuški Gajšek končalo 64. Kurentovanje na Ptuju. V Cerknem pa bodo v skladu z več metrov dolgo obsodbo Pusta usmrtili z drvarskim kladivom, botom.

Tudi na Hrušici pri Jesenicah na Gorenjskem se pustu ne obeta nič dobrega, saj ga bodo sežgali. V nekaterih delih države pa bo zadnje dejanje letošnjih pustnih dni s pokopom pusta šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Na Štajerskem danes ne bo razigrano le na Ptuju, ampak tudi v Mariboru, kjer se bodo veselili v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, v Velenju pa bo družinsko rajanje.

V Postojni bo po mestu krenila že 51. pustna povorka, v Logatcu pa bo v Kulturnem domu Tabor pustna zabava za otroke. Na Primorskem v Novi Gorici tamkajšnji mladinski center v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in Krajevno skupnostjo Nova Gorica vabi na Goriški pust. V Bovcu pa prirejajo tako pustni sprevod kot pustno rajanje.

Na Dolenjskem bodo v Kostanjevici na Krki v okviru tradicionalne šelmarije, katere korenine glede na navedbe raziskovalcev segajo v leto 1854 in ima tako letos že 170 let, danes gonili medveda ter orali in sejali.

Policisti v pustnih dneh opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. Voznikom hkrati odsvetujejo vožnjo, če so pili alkoholne pijače.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija