PUTIN NAJ BI BIL PRIPRAVLJEN KONČATI VOJNO V UKRAJINI? To so razkrili anonimni viri

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen končati vojno v Ukrajini in privoliti v prekinitev ognja na obstoječih bojnih črtah, a bo nadaljeval bojevanje, če Kijev in Zahod tega ne sprejmeta, so za Reuters povedali ruski viri. Svetovni mediji povzemajo razkritja, ki jih je danes objavila agencija Reuters. Medtem je Kremelj že zanikal, da je Putin pripravljen na prekinitev ognja na sedanji frontni liniji.

"Putin se lahko bori, kolikor dolgo je potrebno, vendar je pripravljen tudi na prekinitev ognja - zamrznitev vojne," je dejal visoki ruski vir, ki je sodeloval s Putinom in je seznanjen s pogovori na najvišji ravni v Kremlju.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je v odgovoru na prošnjo za komentar dejal, da je ruski predsednik večkrat jasno povedal, da je Rusija odprta za dialog za dosego svojih ciljev, in da država ne želi nenehne vojne. Ukrajinska ministrstva za zunanje zadeve in obrambo na vprašanja niso odgovorila.

Imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskega obrambnega ministra prejšnji teden so nekateri zahodni analitiki razumeli kot pripravo ruskega gospodarstva na dolgotrajno vojno. Vendar viri pravijo, da bi Putin raje izkoristil trenutni zagon Rusije za končanje vojne. Na podlagi poznavanja razprav v najvišjih krogih Kremlja sta vira povedala, da Putin meni, da so dosedanji uspehi v vojni dovolj za razglasitev zmage ruskemu ljudstvu. Trije viri so povedali, da Putin razume, da bi vsak nadaljnji napredek zahteval še eno mobilizacijo, česar pa ne želi.

Možnost prekinitve ognja in celo mirovnih pogovorov se trenutno zdi oddaljena. Zelenski je večkrat dejal, da mir pod Putinovimi pogoji ne pride v poštev. Leta 2022 je podpisal odlok, s katerim so pogajanja s Putinom uradno razglasila za nemogoča. Eden od virov napoveduje, da dogovora ni mogoče doseči, dokler je Zelenski na oblasti, razen če ga Rusija zaobide in doseže dogovor z Washingtonom.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je v odgovoru na vprašanja za Reuters dejal, da mora vsaka mirovna pobuda spoštovati "teritorialno celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja" in opisal Rusijo kot edino oviro za mir v Ukrajini. "Kremelj še ni pokazal pomembnega interesa za končanje vojne, nasprotno."

Putin bi se bil pripravljen zadovoljiti z ozemljem, ki ga ima zdaj, in zamrzniti konflikt na sedanjih frontnih črtah, so Reutersu povedali štirje viri. "Putin bo rekel, da smo zmagali, da nas je Nato napadel in da smo ohranili svojo suverenost, da imamo kopenski koridor do Krima, kar je res," je dejal eden od njih. Zamrznitev konflikta v sedanji smeri bi Rusiji pustila pomembne dele štirih ukrajinskih regij, ki si jih je formalno priključila septembra 2022. 

Ruske sile nadzorujejo približno 18 odstotkov Ukrajine in ta mesec so napredovale v severovzhodni regiji Harkova. "Rusija bo nadaljevala," je dejal vir. Putin bo počasi pridobival ozemlje, dokler Zelenski ne bo dal poubde za ustavitev, je dejal in dodal, da je ruski voditelj svojim pomočnikom izrazil mnenje, da Zahod Ukrajini ne bo zagotovil dovolj orožja.

Vsi viri pravijo, da je Putin svetovalcem povedal, da nima nobenih želja in načrtov glede ozemlja držav članic Nata. Dva izmed virov sta izpostavila rusko zaskrbljenost zaradi naraščajoče nevarnosti stopnjevanja napetosti z Zahodom, vključno z jedrsko eskalacijo.

Kot poroča Ansa, je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov že zanikal, da je predsednik Putin pripravljen na prekinitev ognja v Ukrajini na sedanji frontni liniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  24 .05. 2024 ob  23: 01
-2
če bi imel uredniško moč odločanje,ki je objektivno nimam, bi članke in novice od tega zakompleksanega KGB malega hinavskega prdeca sploh ne objavljal !
hribi |  24 .05. 2024 ob  18: 30
Čakam odziv količinskih sil v stilu: kot vidite, nimajo ne orožja, ne vojakov ne moči da zmagajo . Verjetno tudi nimajo ne hrane in goriva. Ponudbe ne sprejmemo.
Torej vidimo se v Kijevu.