RAZBURJA PREDLOG NOVELE ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI: Uvedba pooblaščenih svetovalcev degradira veterinarski poklic?

Slovenija

Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki v delu javnosti povzroča precej razburjenja, razdvaja poslance. V opoziciji so v današnji prvi obravnavi v DZ poudarili, da je predlog treba umakniti in ga ponovno pripraviti s pomočjo stroke, medtem ko je koalicija opozorila na zavajanja glede pristojnosti pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali.

Predlog novele zakona o zaščiti živali so v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD). Med drugim so vanj zapisali ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, ustanovitev specializirane inšpekcije za zaščito živali, obvezno čipiranje mačk, prepoved privezovanja psov in vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah.

Cilj novele je po navedbah predlagateljev sistemska nadgradnja veljavne zakonodaje, predvsem na področjih svetovanja, nadzora in odkrivanja nezakonitih ravnanj z živalmi ter njihove oskrbe.

Veterinarji in kmetijske organizacije: gre za degradacijo veterinarskega poklica

Veterinarska stroka in kmetijske organizacije so do predloga kritične, med drugim trdijo, da se z uvedbo pooblaščenih svetovalcev, ki bi lahko med drugim na kmetijah ugotavljali morebitne nepravilnosti, degradira veterinarski poklic. Kot je na današnji seji pojasnila poslanka Hot, s to novelo ne gre za napad na kmete in rejce živali ter degradacijo veterinarske stroke in njenih inšpekcijskih služb.

Foto: Facebook Društvo za zaščito konj

"Dejstvo je, da so te močno kadrovsko podhranjene in da že danes komajda uspejo izvrševati vse naloge, tudi nadzor, ki je v primeru odkrivanja nedopustnih dejanj zoper dobrobit živali ključnega pomena," je zbranim dejala Hot. Z novelo po njenih besedah veterinarski stroki nudijo roko pomoči ob tem pa vabijo vse deležnike, da pristopijo k dopolnjevanju in široki razpravi o predlaganih določilih.

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela mnenje k predlogu novele zakona o zaščiti živali. Kot je danes pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, vlada podpira osnovne cilje in vsebinske rešitve predlaganega zakona, a predlaga nekatere spremembe in dopolnitve.

Vlada si med drugim želi opredelitve pojma hude malomarnosti. Prav tako pozivajo k natančni definiciji cirkusa. Ker novela uvaja popolno prepoved uporabe živali v cirkusih in na cirkusu podobnih prireditvah, se lahko brez natančne definicije cirkusu podobne prireditve popolna prepoved uporabe vseh živali razširi na vse razstave, sejme in tekmovanja.

Glede uvedbe pooblačenih svetovalcev pa vlada opozarja, da je treba določene predlagane rešitve dopolniti ali spremeniti tako, da ne bo mogoče razumeti pooblaščenih svetovalcev v smislu vzpostavitve vzporednih sistemov nadzora, ki bi imeli pristojnost državnih organov, je predstavila ministrica.

SDS: novela zakona ni primerna za nadaljnjo obravnavo

Po mnenju poslanske skupine SDS predlagana novela zakona ni primerna za nadaljnjo obravnavo. Poslanec Jožef Jelen je ob tem spomnil na pripombe veterinarske stroke in kmetov, predvsem glede uvedbe pooblaščenih svetovalcev za zaščito živali in razvrednotenja poklica veterinarjev. Ob tem je poudaril, da se uradni veterinarji za opravljanje teh nalog usposabljajo več let, s šestletnim študijem in štiriletno prakso.

Po besedah Jelena, da daje predlog novele tem pooblaščenim svetovalcem možnost, da vstopijo na posamezno zasebno lastnino in zbirajo dokaze o ravnanju z živalmi, kar je po njegovi oceni hud poseg v zasebnost.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je izpostavila, da je predlagana novela v veterinarski stroki sprožila veliko vprašanj. Predlog ni bil usklajen z veterinarsko fakulteto, veterinarsko zbornico, prav tako ne s kmeti in s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, je povedala. V NSi zato menijo, da naj politika ta zakon umakne in ga spiše še enkrat.

Prepričana je, da so imeli predlagatelji z novelo zakona dober namen. "To je jasno, toda saj poznate slovenski pregovor, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni," je dejala.

Levica: obstaja potreba po centralnem zavetišču

V poslanski skupini Levica novelo zakona vidijo kot velik korak naprej na področju varovanja in zaščite živali v Sloveniji. Poslanka Tatjana Greif je ob tem poudarila, da je bil zakon usklajen z nevladnimi organizacijami. Kljub temu pa še vedno obstaja potreba po centralnem zavetišču za vse živali, hišne, domače, rejne, prosto živeče in divje, je navedla.

Da je predlog novele primeren za nadaljnjo obravnavo, so prepričani tudi v poslanski skupini Svoboda. Poslanec Tomaž Lah je ob tem spomnil, da novela ni končen predlog sprememb, ampak živ dokument, ki bo v nadaljnji razpravi dopolnjen z dobrimi rešitvami.

Po Lahovih besedah so ga v javni razpravi zmotile neresnične navedbe glede pristojnosti pooblaščenega svetovalca. Kot trdi, nikjer v predlogu zakona ne piše, da bodo ti svetovalci hodili po hlevih in zasebnih zemljiščih. Glede navedb, da bodo ti svetovalci, ki bi status prejeli med drugim na podlagi 40-urnega izobraževanja, konkurirali veterinarjem, je spomnil, imamo na mnogih drugih področjih podobne pomožne statuse. "Imamo naravovarstvene nadzornike, imamo lovske čuvaje, imamo gozdne čuvaje," je pojasnil. Glede obveznega čipiranja mačk je poudaril, da se je podoben ukrep dobro obnesel pri psih.

O tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločal danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  23 .05. 2023 ob  20: 00
Odlično, prihaja čas košnje. Prva praksa zanje. Druga praksa je kidanje gnija in steljanje v hlevu. Potem pa naj naredijo seznam ostarelih kmetov in naj jim redno hodijo pomafat za živali. Verjamem., da se bo stanje takoj izboljšalo.