RAZREŠITEV DIREKTORJA EPK GO! 2025: Novogoriški župan Božiču očita malomarno delo

Slovenija

Po razpletu četrtkove seje mestnega sveta Nova Gorica, petkovem pogovoru novogoriškega župana Sama Turela z direktorjem Javnega zavoda GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture (EPK) Nova Gorica Gorazdom Božičem in njegovim vztrajanjem, da ne bo odstopil, se začenja postopek za razrešitev direktorja Božiča, je danes napovedal župan Turel.

Gorazd Božič

Božič se sooča s očitki o malomarnem delu in premajhnim črpanjem programskih sredstev.

Turel je v današnji izjavi še povedal, da so Božiču dali čas, da se izkaže z delom, vendar časa zaradi vse bližjega začetka EPK preprosto ni več. Zato je napovedal začetek postopka njegove razrešitve, saj se po petkovem pogovoru Božič ni sam odločil za odstop.

"Če bi šlo za politično razrešitev, bi to razrešitev izvedli že v začetku letošnjega leta, razlogov za tako razrešitev je bilo že takrat dovolj. Govorimo samo o dejstvih. To stanje je nevzdržno, iz tega projekta se bojim, da ne bo izšlo tisto, kar si vsi želimo. Odgovornost za to bom v vsakem primeru moral nositi jaz oziroma mestni svet," je še dejal župan.

Božič pa je danes dejal, da ga je dogajanje na četrtkovi seji mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica razočaralo. "Negativna ocena svetniške večine vodilne stranke s koalicijo nima opore v dejstvih, zaradi česar sem sklical to konferenco. Ta odločitev jasno kaže na določeno mero nezaupanja tudi v moje sodelavce na zavodu, kakor zaposlene na občini, ki se s tem projektom ukvarjajo že več kot leto dni," je v današnji izjavi še povedal Božič.

Prepričan je, da je dogajanje politično naravnano. Zato pričakuje, da ga bodo seznanili s konkretnimi razlogi za na četrtkovi seji sprejeti sklep in mu s tem omogočili primeren čas za pripravo odgovora.

Vprašal se je, zakaj so samo njegovo delo označili za malomarno. "Sprašujem se, ali se morda s kazanjem s prstom na naš zavod ne želi prikriti nekaterih drugih zadev, ki resneje ogrožajo izvedbo projekta. Zaradi vsem znanega dejstva, da sem bil tesen sodelavec bivšega župana, sem namreč enostavna tarča, mogoče za poravnanje nekih starih, meni neznanih političnih zamer," je še povedal Božič.

Samo Turel

Dodal je, da je od začetka v javnem zavodu potekala notranja revizija, na opozorjene napake so že odreagirali in jih v večini odpravili. Spomnil je tudi na oceno Evropske komisije, ki je priprave na Evropsko prestolnico kulture leta 2025 ocenila kot dobre.

Direktor Javnega zavoda GO!2025 Gorazd Božič je na četrtkovi seji novogoriškega mestnega sveta dobil nezaupnico. Mestni svetniki so, potem ko so se seznanili z vmesnim polletnim poročilom o delu omenjenega zavoda, potrdili sklep z dopolnitvijo, s katerim so ugotovili, da direktor malomarno opravlja svoje delo, tako da bi lahko nastale hujše motnje pri izvedbi projekta EPK.

Sklep s tem amandmajem, ki ga je v imenu svetniške skupine Gibanje Svoboda predlagala svetnica Ana Gulič, je bil potrjen z 18 glasovi za in devetimi proti. Najbolj je svetnike zmotilo to, da je bilo od 1,5 milijona programskih sredstev doslej počrpanih le slabih 300.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija