Zakol prašiča v času od decembra pa vse tja do februarja, odvisno od polne lune, je bil za vsako družino poseben dan, neke vrste domač praznik. Pri tem opravilu so sodelovali vsi člani družine. Medtem ko so moški rezali prašičje meso na dele za različno uporabo, so se ženske lotile priprave kosila, ki je bilo vedno iz svežih svinjskih jeter s polento.
Potrebujemo:
Sveža svinjska jetra (količinsko po želji), večjo čebulo, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sol, poper in krušne drobtine po potrebi.
Priprava:
Na oljčnem olju popražimo na sesekljano čebulo, da porumeni. Med tem narežemo svinjska jetra. Ko je čebula dobro prepražena, dodamo narezana jetra in mešamo. Ko jetra spremenijo barvo, dolijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Na koncu dodamo sol in poper ter še malo pokuhamo. Po želji lahko jed zgostimo z žličko drobtin. Tako pripravljena jetra ponudimo še topla s polento.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Več kronike
POSEBNO OBVESTILO PU KOPER: Zgodil se je rop; ste v zadnjem času opazili kaj sumljivega?
A.S.
-
včeraj ob 18:32
Novo iz Slovenije
KAJ VREMENOLOGI NAPOVEDUJEJO ZA VELIKONOČNE PRAZNIKE: Precej se bo ogrelo, a ne še danes
T.R.
-
danes ob 09:59
SLOVENCI ZA 50 ODSTOTKOV VEČ POTOVALI KONEC LANSKEGA LETA: Je pa res, da prav daleč niso šli
T.K.
-
včeraj ob 14:47