REKA NA ILIRSKOBISTRIŠKEM POPLAVLJALA VSO NOČ: Ogrožala je stanovanjske hiše in nekaj podjetij

Kronika

Reka Reka je ponoči poplavljala in ogrožala stanovanjske hiše in nekaj podjetij, je povedal poveljnik PGD Ilirska Bistrica Marko Kreševič. Po močnem neurju, ki je v četrtek zajelo območje Ilirske Bistrice, lokalna gasilska društva sanirajo najbolj kritične točke in se pripravljajo na napovedane povečane padavine konec tedna.

Meteorna voda je minulo noč ogrožala in poplavljala objekte v Jablanici, Novokračinah, Ilirski Bistrici in Jelšanah. Gasilci prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Vrbovo, Podgora-Podgraje, Ilirska Bistrica in Jelšane so postavljali protipoplavne vreče, črpali vodo in urejali pretoke. Delavci Cestnega podjetja Koper pa so postavili prometno signalizacijo in čistili cestišča, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Reka je poplavljala na najbolj kritičnih točkah, kjer poplavi tudi sicer, je pojasnil Kreševič. Gasilci so vdor vode v poslopja preprečevali s protipoplavnimi vrečami, večje nevšečnosti pa jim je povzročala podtalnica, ki je v poslopja vdirala preko odtočnih cevi. Gasilci so v teh primerih vodo iz objektov črpali, vendar to ni zelo učinkovito dokler voda sama ne upade, je dejal Kreševič.

Ob tem je ocenil, da je struga Reke sicer kar urejena, a se njen nivo ob večjih padavinah hitro dvigne. Na terenu so bila vsa gasilska društva, njihovi prostovoljci so delali celo noč in kolikor toliko uspešno preprečili najhujše, je dodal poveljnik ilirskobistriških gasilcev.

Po podatkih Arsa je sicer vodostaj Reke na vodomerni postaji Cerkvenikov mlin z običajnih 150 centimetrov narasel na 494 centimetrov in zaenkrat še ne upada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija