REKORD NA KANINU: V enem dnevu več kot tisoč obiskovalcev

Posočje

Kaninska krožna kabinska žičnica je v nedeljo zabeležila nov rekord v času od vnovičnega zagona. V enem dnevu je namreč prepeljala 1008 potnikov in s tem presegla mejo tisoč prevozov, je prek spletnega portala mojaobcina.si sporočil predstavnik za odnose z javnostmi občine Bovec Milan Štulc.

Na Kanin so julija s krožno kabinsko žičnico prepeljali 8700 obiskovalcev, skupno pa v poletni sezoni do začetka avgusta že več kot 11.000. Dosedanji letošnji poletni dnevni rekord so dosegli 27. julija s 680 prepeljanimi gosti.

Na Kaninu kabinska žičnica v poletnem času obratuje vsak dan ob lepem vremenu med 8. in 17. uro. V družbi Sončni Kanin načrtujejo takšen vozni red vse do 15. septembra, a je takrat glede na obisk in vremenske razmere možno tudi podaljšanje dnevnega obratovanja, so v začetku meseca pojasnili za STA.

Obratovali bodo najkasneje do konca prvega tedna v oktobru, ko upravljavce čaka zamenjava pogonov na kabinski žičnici, s čimer bodo dosegli večjo hitrost, s tem pa se bo povečala tudi zmogljivost žičnice.

Žičnico so znova zagnali septembra lani. Po prvotnih napovedih bi jo sicer morali zagnati že poleti, vendar so končni obremenilni preizkusi potekali počasneje od pričakovanj, posledično pa sta se zamaknili tudi izdaja certifikatov in izdaja obratovalnega dovoljenja.

Naložba v obnovo krožne kabinske žičnice na Kanin je vredna 5,9 milijona evrov, od tega je 3,8 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Francoski konstruktor Poma je kaninsko žičnico postavil pred 44 leti, nato pa od januarja 2013 zaradi izpada vrvi ni obratovala. Na letni ravni je to po ocenah lokalnih predstavnikov pomenilo okoli šest milijonov evrov izpada prihodka v celotnem bovškem turizmu.

Deli novico: