S KOPRSKEGA SODIŠČA: Zakaj moški, ki je v otroški sobi napadel žrtev in z njo spolno občeval, ni kriv posilstva?

Kronika

Obtoženi M.R., ki je oktobra 2015 ob 7. uri zjutraj v otroški sobi svojega stanovanja spolno napadel pijano družinsko prijateljico in z njo spolno občeval, ni zakrivil posilstva, je presodilo koprsko višje sodišče. Kot še poroča Dnevnik, je sodišče zavzelo stališče, da je obtoženi silo uporabil šele potem, ko se je žrtev prebudila in ga začela odrivati z rokami. On naj bi ji z roko prekril usta in jo s silo telesa zadržal tako dolgo, da je končal spolni odnos.

Kot se po poročanju Dnevnika glasi sklep višjega koprskega sodišča, 'kadar storilec uporabi silo šele potem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano'. Obtoženega M.R. so višji sodniki tako oprostili posilstva in ga zaradi spolne zlorabe slabotne osebe obsodili na nižjo kazen, eno leto zapora.

Podoben primer je znan s španskega sodišča, pred katerim se je zaradi skupinskega spolnega napada znašlo pet moških. Julija 2016 so na festivalu v Pamploni stopili do 18-letnice, ki je nameravala prespati v avtu. Odpeljali so jo v bližnjo klet, kjer so jo spolno zlorabili in vse skupaj celo posneli ter posnetek pod imenom 'La manada' (v prevodu: Trop volkov) objavili na Whatsapp aplikaciji. Ker ni bilo neposredne sile ali grožnje, so sodniki presodili, da ni šlo za posilstvo, ampak 'le' za spolno zlorabo.

Po slovenski zakonodaji gre za posilstvo, ko storilec s silo ali grožnjo z neposrednim napadom na življenje in telo žrtev prisili v spolni odnos, ali če napadalec žrtvi zagrozi, da ji bo povzročil veliko premoženjsko škodo oziroma o njej razkril karkoli, kar bi škodovalo njeni časti in dobremu imenu. Med evropskimi državami, ki so zakonodajo že spremenile tako, da je posilstvo vsak spolni odnos brez privolitve, sta Nemčija in Španija, piše časnik.

Na slovenskem pravosodnem ministrstvu ne razmišljajo, da bi definicijo posilstva spremenili, še piše Dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  08 .01. 2019 ob  15: 41
31
Na slovenskem Ministrstvu za pravosodje na splošno bolj malo razmišljajo.