S POMOČJO DONACIJE DO NOVE STREHE NA OŠ ŠMARJE: Najprej združili moči zaposleni, nato je priskočila še Gorenjska banka (VIDEO)

Koper

Ko so avgusta po večjem delu Slovenije pustošila neurja, se jim le nekaj dni pred začetkom novega šolskega leta niso izognili niti v slovenski Istri. Na OŠ Šmarje pri Kopru, ki jo obiskuje 324 učenk in učencev, je močan veter odnesel več kot 200 kvadratnih metrov strehe – njeni ostanki so ležali tudi po dvoriščih okoliških hiš. Streho so s pomočjo donacije že sanirali. In to zelo hitro.

Konec avgusta, tik pred začetkom novega šolskega leta, je slovensko Istro zajelo hudo neurje, močan veter pa je poškodoval tudi streho osnovne šole v Šmarjah. Tako se tistega dne spominja ravnatelj Simon Dražič: "Nenavaden veter, ki je odnesel en velik del strehe in posledično je zaradi dežja, ki je bil z njim povezan, zalilo en kup prostorov."

Učitelji in učiteljice so z ravnateljem na čelu še isti dan zavihali rokave in združili moči.

"Čisto vsi zaposleni so bili prvi dan, ko se je to zgodilo, drugi dan smo prišli v bojni opremi, namesto svinčnikov in dnevnikov smo meli metle in smetišnice in vse kar je sodilo zraven," dodaja Dražič. Očistili so okolico šole, pa tudi dvorišča okoliških hiš, kamor je veter odnesel dele strešne kritine.

"Je prav, da pohvalimo požrtvovalnost od ravnatelja do celotnega kolektiva osnovne šole in tudi gasilcev, ki so zelo požrtvovalno pomagali. Škoda je bila velika, ne samo na objektu, ampak streho je odpihnilo dobesedno 50 in več metrov dlje na dvorišča," se spominja koprski župan Aleš Bržan. Gasilci so streho začasno prekrili, tako da se je pouk lahko začel normalno, 1. septembra. Bi pa se, razumljivo, učencem prilegel še kakšen dodaten prosti dan.

Streha je bila hitro in kvalitetno v celoti sanirana, še pove ravnatelj, zahvala za to pa gre Gorenjski banki in njihovi donaciji v višini 100 tisoč evrov. "Res globoko verjamemo v družbeno odgovornost ... Bilo je nekako logično, skladno z našo strategijo in skladno z našo prisotnostjo po celi Sloveniji in seveda na Primorskem, v Kopru," pojasnjuje Mario Henjak, predsednik uprave Gorenjske banke.

Še vedno pa jih na OŠ Šmarje čakajo manjša popravila, ki naj bi bila v roku treh tednov povsem zaključena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija