SE BODO MORALI POLITIKI TESTIRATI NA PREPOVEDANE DROGE? Takšen je predlog SDS (ANKETA)

Slovenija

SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Tak predlog so vložili, saj so slovensko javnost večkrat vznemirjale informacije o prisotnosti kokaina med slovenski politiki. Vzeli bi vzorce las, urina ali krvi, funkcionarji pa bi se testiranja morali udeležiti enkrat letno.

Prisotnost prepovedanih drog vzbuja precej vprašanj povezanosti med slovenskimi politiki v izvršilni veji oblasti in med "ponudniki" prepovedanih drog, so zapisali v SDS. Zapisali so še, da je poraba drog v porastu, Slovenija pa velja za tranzitno državo.

Sprejem tega zakona je neizogiben zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja javnih funkcionarjev ter odgovornosti do državljank in državljanov. "V javnem interesu je, ali slovenski politiki pri vodenju politike jemljejo prepovedane droge," so zapisali.

Ob tem navajajo etični kodeks funkcionarjev v vladi iz leta 2015 in etični kodeks za poslanke in poslance DZ iz lanskega leta, ki pravita da morajo biti funkcionarji za zgled državljanom.

Cilj predlaganega zakona je po mnenju SDS zagotavljanje transparentnosti delovanja funkcionarjev in preventivno delovanje na področju prepovedanih drog ter posledično z njihovim prometom ter koruptivnimi dejanji.

Namen zakona je urediti obveznost testiranja za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja, so zapisali.

Koga bi testirali? 

Testirani bi torej bili poslanci DZ, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, "katerih pričakovano ravnanje je, da opravljajo naloge vestno, nepristransko in kakovostno", so navedli v predlogu.

Predpisan vzorec v predlogu zakona je vzorec las, urina ali krvi, za izvedbo postopka testiranja bi bil zadolžen Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Ostanke analiziranih vzorcev bi hranili dve leti v zaprtem zaklenjenem primernem prostoru na inštitutu.

Vsak funkcionar bi se moral enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu. Nabor funkcionarjev za testiranje bi glede na predlog zakona določili z žrebom, datum in ura ne bi smela presegati 48 ur od opravljenega žreba. Če bi funkcionar testiranje zavrnil, bi to štelo, kot da je njegov test pozitiven.

Sestavili bi tudi štiričlansko komisijo, v kateri bi bili predstavnik inštituta za sodno medicino, predstavnik organa, kjer funkcionar opravlja svojo funkcijo, predstavnik Društva novinarjev Slovenije in en predstavnik Združenja novinarjev in publicistov.

BONUS VIDEO: Goran Lukič o "novodobnem suženjstvu" na Kozini, vložili so kazensko ovadbo

Tega predloga ne slišimo prvič

To je sicer že tretji tovrstni poskus stranke SDS. Prvič so z uzakonjenjem obveznega testiranja na prepovedane droge za funkcionarje poskusili v letu 2011, ko je bil predsednik vlade Borut Pahor, nato še leta 2017, ko je vlado vodil Miro Cerar.

Do uzakonjenja obveznega testiranja na prepovedane droge za funkcionarje si ne prizadeva le SDS, ampak tudi Jože Pogačnik, predstavnik Civilne iniciative slovenskih pravnikov in gibanja Zdrava družba, ki je v DZ vložil predlog "prvega ljudskega protikoronskega zakona", ki bi med drugim prinesel obvezno letno testiranje poslancev na kokain, heroin in sintetične droge. Zbiranje podpisov pod predlog se je pričelo v začetku februarja, a se je njegova pot očitno kmalu končala.

Podoben predlog pa se je v lanskem letu pojavil tudi na spletni strani Predlagam vladi, kjer svoje pobude predstavljajo državljani in državljanke. Neznani avtor je predlagal, da se uzakoni obvezno nenapovedano testiranje vseh poslancev, ministrov in državnih uslužbencev na prepovedane droge.

Kaj pa menite vi? Se strinjate, da bi se morali državni funkcionarji nenapovedano testirati na prepovedane droge? Sodelujte v naši anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .06. 2022 ob  09: 11
haha, zakaj niso sprejeli zakona, ko so vladali....sicer pa naj se preverja tudi zasvojenost s tviterjem, hudobijo, škodoželjnost in psihopatske znake
hribi |  09 .06. 2022 ob  11: 30
10
Osebno s tem predlogom nimam težav. Ampak ker je ta predlog SDS nima nobene uporabne vrednosti, brez spremembe zakona o volitvah v DZ je še ena populistična poteza. Ker če je nekdo pozitiven, bi pričakoval, da mu preneha mandat. In ker to ne predlagajo je vse skupaj brez veze. Vprašanje je obveznosti testiranja in odlona testa. Če vse te stvari ne bodo obvezne in z obveznimi posledicami je bolje da vsi skupaj povlecejo eno črtico.
Martin Kacur |  09 .06. 2022 ob  11: 10
17
pa še izvid psihiatra
Istriano |  09 .06. 2022 ob  10: 04
23
Test na droge, 100% preverjena dokazila o izobrazbi in seveda POTRDILO O NEKAZNOVANOSTI a ne Janez?