ŠE ENA VELIKA NAPAKA: Na UKC operirali bolnika, ki raka prostate ni imel

Slovenija

Potem, ko je javnost šokirala novica o bolniku, ki so mu zaradi zamenjave vzorca tkiva odstranili želodec, čeprav ta sploh ni imel raka, prihajajo informacije še o enem takšnem incidentu. Na Inštitutu za patologijo ljubljanske Medicinske fakultete so maja 2023 napačno diagnosticirali raka na prostati, zato je bil pacient operiran obsežneje, kot bi bil sicer.

Kot poroča MMC, so na Inštitutu za patologijo ljubljanske Medicinske fakultete bolniku zaradi suma na rak prostate vzeli vzorec tkiva, na podlagi katerega so postavili diagnozo raka. Po preverjanju so ugotovili, da je prišlo do napake pri procesiranju vzorca in do postavitve napačne diagnoze raka.

Na osnovi tega patološkega izvida, kliničnih okoliščin in slikovnih izvidov, so v UKC Ljubljana izvedli kirurški poseg, ki pa je bil obsežnejši, kakor bi bil v primeru negativnega patohistološkega izvida. 

Inštitut za patologijo je po opravljeni operaciji in rutinskem pregledu odstranjene prostate posumil na napako pri procesiranju in o tem tudi obvestil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Izvedli so varnostni pogovor med vodstvom Urološke klinike in Inštituta za patologijo, na katerem so primer analizirali in tudi sprejeli korektivne ukrepe. 

Zagotovili so še, da so o rezultatu analize takoj obvestili pacienta, ki zdravljenje nadaljuje v Urološki ambulanti UKC-ja

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  21 .02. 2024 ob  18: 41
In še imajo jajca štrajkat.
vseved |  21 .02. 2024 ob  17: 43
Vse kar znajo povedat je da se iskreno opravičujejo! Kaj pa odstop iz funkcije,kazensa in materialna odgovornost , prepoved dela v zdravstvu?