SE JE MORILCU IZ SPLITA PRAVA TARČA IZMUZNILA? Vedno več indicev, da nadlegovanje družine kot razlog maščevanja 'ne drži vode'

Kronika

Split je po sobotnem morilskem pohodu pomorca Filipa Zavadlava še vedno v šoku. Na dan prihaja vedno več drobcev iz njegovega življenja, ki bi lahko pojasnila, kako je prišlo do krvavega zločina in zakaj je 25-letnik postal hladnokrvni morilec. Maščevanje naj bi načrtoval že dlje časa in ga tudi javno najavil. Po pisanju hrvaških medijev naj bi njegova družina bila dobro poznana splitskemu centu za socialno delo, Filip pa naj bi v preteklosti že imel opravka s policijo.

Filip Zavadlav 

Kot smo že poročali, naj bi se Filip Zavadlav v soboto v Splitu maščeval mamilarski združbi, ki naj bi nadlegovala njega in njegovo družino zaradi dolgov mlajšega brata. 25-letni pomorec naj bi z ladje, na kateri je delal, že večkrat najavil, da se bo ob prihodu domov maščeval odgovorim osebam, piše Jutranji list. Filip je sicer že stari znanec splitske policije. V njegovi kar obsežni policijski kartoteki so zabeležene kazni in prijave zaradi družinskega nasilja, različnih vrst kraj in groženj. Med drugim je bil Filip obtožen, da je skupaj z materjo vlomil v cerkev, obsojen je bil na pogojno kazen zaradi nasilja v družini, prijavljen pa tudi zaradi groženj homoseksualnemu aktivistu iz Splita. V slednjem primeru je bil sicer oproščen vseh sumov.

Družina Zavadlav, ki živi v splitskih Skalicah, je zaradi družinskega nasilja sicer že dolgo pod nadzorom centra za socialno delo. En brat aretiranega mladeniča se trenutno v Črni gori zdravi zaradi odvisnosti, drugi pa je bil priveden na policijo zaradi informacij, ki jih ima glede ozadja zločina. Tudi on je uživalec drog in globoko potopljen v kriminalni svet, poročajo hrvaški mediji.

Jutarnji list medtem piše, da naj bi se Filip Zavadlav po trojnem umoru preoblekel in skril avtomatsko puško, s katero je streljal na Jurico Torlaka, Marina Bobana in Marina Ožića Paića. Trenutek izstrelitve rafala je nehote posnelo neznano dekle. Policija ga ni aretirala v oblačilih, v katerih je opravil morilski pohod, tako da informacija, da je takoj po umorih odšel v bližnji lokal in pričakal policijo, ne drži. Najprej se je znebil dokazov, šele nato pa odšel v lokal, v katerem je bil aretiran, ugotavlja Jutarnji list.

Kje je dobil avtomatsko puško AK-47, še ni znano. V kalašnikov gre 30 nabojev, Filip jih je v soboto izstrelil 36, kar pomeni, da je izpraznil nabojnik in vstavil novega, iz katerega je nato izstrelil še nekaj metkov. Policija je medtem potrdila, da ne on ne nihče iz njegove družine nikoli ni prijavil grožnje ali probleme z osebami iz splitskega kriminalnega sveta. To pa po navedbah hrvaških medijev spodkopava zgodbo o maščevanju zaradi nadlegovanja.

So bili trije usmrčeni 'postranska škoda'?

Ko pogledamo profile usmrčenih ljudi, je jasno, da ne gre za profesionalne kriminalce, piše Jutarnji list. Izmed trojice mrtvih je bil le Ozić Paić pred nekaj meseci prijavljen zaradi trgovanja s heroinom. Torlak je odslužil tri leta zapora, ko je leta 2004 z motorjem zbil osemletno deklico. Takrat je bil njegov sovoznik na skuterju Vedran Biuk, obsojeni diler in trgovec z orožjem. Formalno je bila to edina povezava Torlaka s trgovino z mamili, ker se je takrat govorilo, da sta s kraja nesreče pobegnila, ker sta prevažala prepovedano blago. Neuradni viri pravijo, da je preprodajal majhne količine, tako kot velik del družbe, ki se zbira na Matejuški in si krajša dneve z alkoholom in drogami. Boban je bil problematičen že od malih nog, a predvsem zaradi svojega vedenja, zaradi zlorabe drog ni bil nikoli kazensko obravnavan. Dejstvo naj bi bilo, da je bil del tega kroga tudi Filipov brat, ki naj bi se tudi sam ukvarjal z manjšimi ilegalnimi posli.

V kriminal je še najbolj vpleten Jerko Malvasija, ki bi moral biti četrta žrtev sobotnega strelskega pohoda, a ga je rešila previdnost. Malvasija je bil obsojen zaradi preprodajanja marihuane in kraje. V začetku leta 2013 je s sostorilcem v vozilu, v katerem sta imela prepovedano drogo, bežal pred policijo, pri tem prevozil rdečo luč na semaforju in zbil peško. Obsojen je bil na dve leti in osem mesecev zaporne kazni. Avgusta lani je bil soudeležen v novi prometni nesreči, v kateri je peška umrla, pešec pa je bil težje poškodovan.

Ali je bil on glavna tarča morilskega pohoda, ve le Filip Zavadlav, piše jutarnji.hr. Odvisno od načina obrambe, ki si jo bo 25-letnik izbral, je odvisna tudi kazen, ki ga bo doletela. Opravljena bo tudi psihiatrično-psihološka ocena, ki bi lahko spremenila smer sojenja. Zavadlavu sicer grozi tudi do 50 let zapora.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija