TO JE MLADENIČ, KI JE MORIL V SPLITU: Ubil naj bi dilerje, ki so maltretirali njegovega brata, Hrvati so ga podprli: "Moral bi najti še ostala go***" (FOTO, VIDEO)

Kronika

Nekaj ur po sinočnjem krvavem pohodu v središču Splita, v katerem so umrle tri osebe, je policija aretirala njihovega morilca, 25-letnega Filipa Zavadlava. Kot poročajo hrvaški mediji, gre za mladega splitskega mornarja. Žrtve so Marin Boban in Marino Paić, ki sta bila usmrčena s streli avtomatske puške, in Jurica Torlak, ki je umrl na poti v bolnišnico. Kot danes poročajo hrvaški mediji, naj bi šlo pri dejanju za maščevanje mamilarski združbi, ki naj bi storilca več mesecev nadlegovala, naj jim povrne domnevne dolgove svojega brata.

25-letni Filip Zavadlav (foto: Facebook)

Storilec je po poročanju Jutarnega lista delal na ladji. Bil je tudi športnik, osvojil naj bi več medalj v taekwondoju. Po vrnitvi s plovbe naj bi se aprila nanj zaradi dolgov srednjega brata spravili razpečevalci mamil, ki naj bi mu celo grozili z nožem.

Do incidenta je prišlo v soboto okoli 15.35, ko je storilec s kalašnikovko v središču Splita streljal na tri moške. Dva sta umrla na kraju dogodka, tretji pa kasneje v bolnišnici. Po navedbah hrvaških medijev so žrtve stari znanci policije, povezani s trgovino z mamili. Kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili splitski policisti, so bili vsi trije ubiti evidentirani kot storilci kaznivih dejanj, proti katerim so v preteklosti po službeni dolžnosti podali več deset prijav.

Obstajajo indici, da je Zavadlav med včerajšnjim morilskim pohodom na Varoš nameraval ubiti še več ljudi. Strelec naj bi imel na seznamu za likvidacijo še dva človeka; enega od njiju naj bi tudi iskal na njegovem domu, a ga ni našel.

(Foto: Facebook)

Policiste je pričakal v lokalu in se jim mirno predal

Po dejanjih je odšel proti območju Marjana, pri čemer so ga priče posnele z mobilnimi telefoni, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Po večurni policijski akciji so ga prijeli v nekem lokalu, kjer naj bi sedel z bratom in očetom. Ko so prišli policijski specialci, naj bi se jim mirno predal. Prepeljali so ga na zaslišanje.

Videposnetek, ki se je razširil v medijih, ga prikazuje med hladnokrvno hojo po ulici, v rokah pa drži avtomatsko puško. Policija sinoči orožja sicer ni našla. V medijih je nato zaokrožil še videoposnetek njegovega prijetja. Oba posnetka si lahko ogledate spodaj.

Poleg Zavadlava prijeli še tri osebe

Policija se je državljanom zahvalila za koristne informacije, ki so jim pomagale tudi pri razkrivanju identitete storilca in naslovov, kjer bi ga lahko našli. Kot so povedali na novinarski konferenci, ga je iskalo 150 policistov ob pomoči protiteroristične enote, našli pa so ga 2 uri in 45 minut po začetku kaznivega dejanja. Proti njemu bodo podali kazensko ovadbo za uboj, pa tudi za povzročitev splošne nevarnosti. Med streljanjem je namreč poškodoval tudi dve vozili, v katerih so bile osebe, ki niso bile njegova tarča. Na kraju dogodka so našli 36 tulcev avtomatskega orožja kalibra 7,62.

Načelnik sektorja hrvaške kriminalistične policije Ante Matković je sicer danes dejal, da o motivih za kaznivo dejanje še ne morejo govoriti, da pa ni šlo za obračun med znotraj kriminalnih skupin. Dodal je, da so poleg storilca prijeli še tri osebe, ki sicer niso neposredno povezane z izvršitvijo sobotnega kaznivega dejanja, imajo pa posredno zvezo z njim. Preiskujejo tudi več stanovanj.

Kdo so umorjeni?

Eden od treh umorjenih, 38-letni Jurica Torlak, je leta 2004 z motorjem zbil osemletno deklico, ki je zaradi hudih poškodb umrla na kraju, danes piše portal index.hr. S sovoznikom Vedranom Biukom, ki je bil po poročanju portala jutarnji.hr znan splitski diler, sta po trku padla z motorja, nato vstala, pobrala motor in pobegnila s kraja nesreče. Oba sta bila obtožena zaradi tega, ker nista pomagala deklici, vendar je tožilstvo opustilo obtožbo zoper Biuka. Torlak je bil zaradi povzročitve smrtne nesreče v zaporu do leta 2008.

Torlaka so pred leti nato brutalno pretepli na območju Skalice, ko so mu na glavo dali vrečko in ga pretepali s palicami. Takrat so ga zdravniki komaj 'zakrpali', napadalci pa niso bili nikoli aretirani. V vmesnem času je začel na drobno preprodajati drogo. Paića so dvakrat aretirali zaradi mamil, enkrat so mu zasegli 50 gramov heroina, piše jutarnji.hr. Obstaja razlaga, da je bil Paič ubit samo zato, ker je bil na motorju Jerka M., morilec pa ga je prerešetal, misleč, da strelja na Jerka.

Boban se je na Matejuški družil s Torlakom. Nikoli ga niso ujeli z mamili, prebivalci tega območja so bolj znani po hitrih motociklih, pisanje Slobodne Dalmacije povzema Jutarnji list.

(Foto: Facebook)

Komentatorji na socialnih omrežjih podprli Filipa Zavadlava

Na družbenih omrežjih so se medtem usuli komentarji v podporo Zavadlava. Poleg komentarjev, ki jih puščajo v splitskih Facebook skupinah in na njegovem Facebook profilu, je bila za Filipa ustanovljena tudi podporna skupina z imenom "Pravda za Filipa". "Ti si samo žrtev kriminala" in "Kolinda, pomiluj Filipa" sta samo dve objavi iz poplave različnih komentarjev v podporo mladeniču.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bobi |  12 .01. 2020 ob  21: 13
14
Bravo dečko......tudi jaz prispevam za obrambo
vseved |  12 .01. 2020 ob  14: 50
33
Dečko si zasluži odlikovanje !
td |  12 .01. 2020 ob  13: 59
38
Če bo kdo zbiral denar za njegovo obrambo z veseljem prispevam. Resno mislim. Žal država ne funkcionira, ne pri nas, ne marsikje v tujini. Najbolj važno je vsem dan danes, da ja ne bi kratili človekovih pravic najhujšim izmečkom civilizacije.