SE JE TEJ PRIMORSKI REGIJI ZARADI VESTNEGA IZVAJANJA TESTIRANJ ZGODILA KRIVICA? Župan pričakuje, da bo država ukrepe ustrezno prilagodila

Slovenija

Po pridobljenih podatkih s strani NIJZ-ja je bilo v goriški statistični regiji v mesecu januarju opravljenih občutno več testov kot drugod po državi. Tako je bilo s PCR testi testiranih 9.935 prebivalcev goriške statistične regije, kar predstavlja približno 8,4 odstotka prebivalcev. V istem obdobju je bilo na ravni države po podatkih Sledilnika za covid-19 opravljenih 126.462 PCR testiranj, kar predstavlja šest odstotkov prebivalstva, so sporočili z Mestne občine Nova Gorica.

V tem obdobju je bilo s PCR testi pozitivnih 2.442 prebivalcev Goriške statistične regije oziroma skupno 32.987 prebivalcev Slovenije. Delež pozitivnih testov prebivalcev goriške statistične regije (24,6 odstotkov) je malenkost manjši od slovenskega povprečja (26 odstotkov) v enakem obdobju.

Mestna občina Nova Gorica sporoča, da absolutne številke kažejo, da je bilo v januarju 1,6 odstotkov pozitivnih v Sloveniji, v Goriški regiji pa 2,5 odstotkov, kar pripisujejo večjemu številu testiranj.

Klemen Miklavič

"Ker je podlaga za ukrepe absolutna številka pozitivnih testov na 100.000 prebivalcev, se utemeljeno sprašujemo, ali smo v goriški regiji zaradi večjega obsega testiranj (40 odstotkov) tudi dejansko prišli do večjega števila ugotovljenih pozitivnih testov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Če podatki držijo, se je pri določanju ukrepov na državni ravni goriški regiji zaradi vestnega izvajanja testiranj nedvomno zgodila krivica, ocenjuje župan Klemen Miklavič in dodaja: "Odslej pričakujemo, da bo država vzela v zakup tudi ta dejavnik in ukrepe ustrezno prilagodila".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  04 .02. 2021 ob  15: 41
Vsi skupaj se malo umirite. Predvsem novinarji! Kot mrhovinarji, samo delate polemiko, tudi kjer je ni. In sejete strah in nezadovoljstvo med ljudmi...naključje?
Več kot je testov narejenih, večje število okuženih je zajeto! In kot je rekel Fafangel danes, so oni privilegirani, ne pa v slabšem položaju. Tudi če so testi 50%, je pol teh ki so bili pozitivni, resnično pozitivni!
magik |  04 .02. 2021 ob  15: 18
Japajade krivica...večje število testiranj je kvečjemu pripomoglo, da se okužbe niso še bolj širile kot so se.
Dejstvo je, da v tej regiji NAJMANJ SPOŠTUJEJO VARNOSTNE UKREPE! (obstaja vir, a se mi ga ne ljubi iskati :). )