SE PRILJUBLJENA MAVRIČNA DROGA ŽE ŠIRI TUDI PO SLOVENIJI? Podobno učinkuje kot heroin, 100-krat močnejši od morfija

Slovenija

Poročali smo že, da je na pohodu nova droga. Gre za t. i. mavrični fentanil, za katero je DEA, ameriška agencija za boj proti drogam, že izdala opozorilo, saj so tokrat na udaru mladi in otroci. Nas mora skrbeti tudi v Sloveniji? Preverili smo pri NIJZ. 

Mavrični fentanil (angl. Rainbow fentanyl) se pojavlja v obliki tablet ali praška v različnih svetlih barvah, oblikah in velikostih ter spominja na sladkarijo. Kot so za Regional pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIIJZ), se je v Sloveniji fentanil prvič pojavil leta 2016, medtem ko mavričnega fentanila, ki se pojavlja v obliki raznobarvnih tabletk in prahu, do zdaj še niso zaznali. Pri tem pojasnjujejo, da se mavrični oziroma "rainbow" fentanil od navadnega fentanila razlikuje le po tem, da je obarvan.

Izjemno nevarna opoidna droga, 100-krat močnejša od morfija

Fentanil (in njegovi analogi/derivati) sodi med zelo močne opioidne droge – podoben je morfinu, vendar ima v primerjavi z njim celo do 100-krat močnejši učinek. Učinkovito se uporablja v medicini in veterini kot sredstvo za lajšanje bolečine in kot anestetik. "Fentanili se na črnem trgu najpogosteje pojavljajo v obliki prahu, najdemo jih lahko tudi v obliki tekočin in tablet, redkeje v drugih oblikah, kot so pivniki, rastlinski material, pršila za nos in e-tekočine," pojasnjujejo na NIJZ.

Podobne učinke ima kot heroin, v primerjavi z njim pa kar petdesetkrat močnejši protibolečinski učinek. V telesu povzroči sedacijo, analgezijo in depresijo dihanja, na drugi strani pa zviša nivo dopamina v možganih in povzroča stanje evforije, sproščenosti in pomirjenosti. Prav zaradi psihoaktivnih učinkov se uporablja kot nadomestek heroina in drugih opioidov, ob pogosti uporabi pa se razvijeta toleranca in zasvojenost.

Pri predoziranju življenjsko ogrožujoč

Zaradi njegove moči lahko pri predoziranju pride do življenje ogrožajoče motnje zavesti in upočasnitve dihanja, tudi dihalnega zastoja. "Hitrost in trajanje delovanja fentanila sta odvisna od načina njegove uporabe in višine odmerka. Pri intravenski uporabi je učinek takojšen, vrh doseže v nekaj minutah in traja približno eno uro. Učinek transdermalnega obliža je razumljivo počasnejši in dolgotrajnejši. Pravočasna prva pomoč in uporaba specifičnega protistrupa, imenovanega nalokson, prekineta znake predoziranja in preprečita smrt," pojasnjujejo strokovnjaki iz NIJZ.

"Zelo nevarno je mešanje fentanilov z drugimi psihoaktivnimi snovmi, predvsem z depresoriji osrednjega živčevja, heroinom in alkoholom," svarijo. Pri tem poudarjajo, da predstavlja uporaba fentanilov, ki so proizvedeni nelegalno, večje tveganje kot uporaba legalno proizvedenih. "Ti 'izdelki' nimajo kontrolirane kakovosti, količina snovi v posameznem izdelku ni natančno odmerjena, hkrati pa so lahko zaradi izredno močnega delovanja nevarni že v zelo majhnih količinah," še opozarjajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija