SE RADI CRKLJATE? Objemanje prinaša mnogo čudovitih koristi

Trendi

Vemo, da ob objemu bližnje osebe oziroma človeka, ki ga imamo radi, zaigra srce. In ne le to. Objemi prinašajo tudi mnogo pozitivnih učinkov na zdravje.

Objemi ponujajo veliko tolažbe in utehe. Lahko okrepijo občutek povezanosti in bližine med dvema, izražajo skrbnost in povedo, da je nekomu, ki vas objame, res mar. Hkrati objemi zagotavljajo občutke sreče in izpopolnjenosti ter vplivajo na zdravje, saj dokazano blažijo bolečino, nižajo tveganje za depresijo in krepijo odpornost. Pa naj gre za objem partnerja, prijatelja, otroka, drugega družinskega člana, bežnega znanca ali popolnega neznanca. Ena osnovnih človekovih potreb je namreč potreba po dotiku in celo lasten dotik pripomore k boljšemu počutju in zdravju.

Če ni nikogar, ki bi vas objel ...

Včasih okoliščine preprečujejo preživljanje časa z drugimi in če tedaj, ko ste sami, zahrepenite po toplem objemu, se objemite sami. Kajti tudi takšna gesta ima podobne učinke, kot objem druge osebe, je pokazala leta 2011 na portalu Healthline.com objavljena raziskava. Ta je dokazala, da objem samemu sebi blaži bolečine, leta 2015 opravljena študija pa, da se tudi med samoobjemanjem sprošča hormon oksitocin, ki zagotavlja boljše počutje in obenem v telesu niža raven kortizola ter tako pripomore k sproščanju in blaženju posledic stresa.

Ne zmore vsega, lahko pa pomaga

Seveda noben objem, ne druge osebe, ne samega sebe, ne bo odpihnil vseh težav, je pa vsekakor dobrodošla pomoč pri premagovanju napetosti in pri zagotavljanju boljšega počutja. Kajti objemanje, razvajanje in fizično izkazovanje naklonjenosti samemu sebi krepi občutek ljubezni do sebe, s tem izboljšuje samopodobo in omogoča lažje samo-sprejemanje. Prav ljubezen do sebe je namreč eden od osnovnih pogojev za kvaliteten odnos z drugimi. Ko boste torej naslednjič izčrpani, razdražljivi, utrujeni ali napeti, si vzemite čas za dolg, topel objem in razpoloženje se bo hitro izboljšalo, piše Sensa.

Deli novico: