SEŽANSKI SVETNIKI PONOVNO PROTI ZAJEZITVI SUHORCE: Projekt je neprimeren in predvsem drag

Slovenija

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Sežani so svetniki ponovno povedali, da akumulacija Padež/Suhorica ni primerna rešitev celostnega sistema za zagotavljanje pitne vode za območje Istre, Krasa, Brkinov ter notranjsko-kraške regije. Tak je bil njihov sklep že na februarski seji, vendar so želeli razpravo ponoviti ob prisotnosti ministra za okolje.

Sežanskega župana Davida Škabarja so februarja zadolžili, da o tej temi skliče izredno sejo in nanjo povabi ministra za okolje Andreja Vizjaka. Vendar so se včeraj seje preko spletne povezave udeležili le predstavniki direkcije za vode.

Nekdanji občinski svetnik Marjan Suša je ponovno predstavil svoj predlog reševanja težav s pitno vodo Slovenske Istre. Najboljše bi bilo povezovanje vseh vodovodov in vodnih virov na območju Istre, Krasa, Brkinov ter notranjsko-kraške regije in povečanje njihovih zmogljivosti, saj so prepričani, da je vode na tem območju dovolj. Povezanost vseh vodovodov pa bi pomenila neko zanesljivo vodooskrbo tudi v primeru, če bi na kakšnem delu vode primanjkovalo.

Ministrstvo za okolje je sicer ponudilo dve varianti, vendar nobena med njima ni sprejemljiva, saj sta obe povezani z vodnim zajetjem Suhorca. Proti slednjemu pa so tako v lokalnih skupnostih na tem območju kot tudi strokovnjaki. Projekt tako nima podpore niti v občinah, ki so povezane s tem projektom.

Včerajšnje seje v Sežani se je udeležila Marjutka Hafner iz Slovenske nacionalne komisije za Unesco, ki je povedala, da jih nihče ni kontaktiral in jim predstavil projekta akumulacije Suhorca. Slednja je še kako pomembna za ohranjanje količine vode v Škocjanskih jamah.

"Seveda smo razočarani, da se ministrstvo na naše pobude, da vzpostavimo dialog med komisijo, strokovnjaki, med upravo Parka Škocjanske jame in ministrstvom za okolje in prostor ni odzvalo. Razočarana pa sem zaradi tega, ker ministrstvo ni upoštevalo našega priporočila, da bi bilo treba že v procesu priprave različnih variant, ki bi bile lahko uvrščene v državni prostorski načrt, izkoristiti možnost neformalnega posveta," je v izjavi dejala Hafnerjeva.

Svoje nestrinjanje je povedal tudi predstavnik Civilne iniciative Ohranimo Brkine. Pobudnik sklepov prejšnje seje občinskega sveta Marjan Suša pa je povedal, da je ob razvoju dogajanja zelo zaskrbljen. Zato se je po njegovem mnenju treba ustrezno organizirati, da se prepreči uničenje naravne dediščine.

Svetniki so zato zadolžili nekdanjega sežanskega župana in državnega svetnika Davorina Terčona, naj s to temo seznani tudi državne svetnike in pridobi njihovo podporo proti projektu ureditve zajetja Suhorce. Ta bo namreč poleg uničenja naravne dediščine neprimeren in predvsem drag, saj je njegova vrednost ocenjena na več kot 100 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .03. 2021 ob  12: 47
vsem dobronamernim in poštenim ljudem je jasno, da že samo ime reke Suhorca pomeni, da ni primerna za vodni vir. seveda je pohlep ministra in vladajoče ekipe dosti večji kot dobrobit narave in ljudi!!!!!