SKRIVNOSTNA POGAJANJA O MOREBITNI NOVI VLADI: Perič glede razkola v SMC miri, "bodite brez skrbi"

Slovenija

Po ugibanjih o drugem krogu pogajanj SDS, SMC, NSi in DeSUS za novo vlado je SDS prek Twitterja sporočila, da pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet potekajo v drugem krogu vse od petka in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi pa je pod vprašajem.

"Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," je SDS včeraj pojasnila na Twitterju.

Potencialne partnerice so pričakovano skrivnostne glede pogajanj za oblikovanje morebitne nove vlade. Glede na časovnico pogajanj, ki jo je prvak SDS Janez Janša predvidel v prvem vabilu strankam na pogovore, bil drugi krog pogajanj včeraj. Da se bodo pogovori nadaljevali v tem tednu, so v SDS napovedali tudi po petkovih prvih pogovorih z delegacijami SMC, NSi in DeSUS.

Pričakovati pa je bilo, da bodo pogovori med potencialnimi partnericami v zakulisju, stran od vednosti medijev, potekali že vse od petka.

Od začetka pogovorov je pestro dogajanje tudi v strankah, sredinske tipajo svoj teren. Na očeh javnosti potekajo razhajanja v SMC in tako tudi ne potihnejo ugibanja, da bi nekateri poslanci lahko v primeru koalicije z Janšo zapustili poslansko skupino. Tako bi bila pod vprašajem zadostna koalicijska večina, saj imajo zdaj te stranke v DZ skupaj 48 glasov.

Poslanec SMC Gregor Perič, ki se ga je v javnosti omenjalo med tistimi, ki bi lahko nasprotovali vstopu v Janševo koalicijo, pa je danes novinarjem zatrdil, da je poslanska skupina enotna. "Bodite brez skrbi, vse stvari lepo tečejo normalno. Vse ostale zadeve pa bo komuniciralo vodstvo stranke," je dejal ob prihodu na sejo parlamentarnega odbora in zatrdil, da je vse pod nadzorom.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je na vprašanje razmer v SMC in morebitnih pristopov katerega od poslancev v poslansko skupino SD danes odgovoril, da se ta trenutek s tem ne ukvarjajo. "Želim le, da država čim prej pride iz politične krize," je dejal v izjavi v DZ in ponovil, da so v SD za predčasne volitve.

Na vprašanje, ali bi po njegovem mnenju lahko na desni sredini sestavili koalicijo, pa je Han odgovoril: "Če so zadeve zjutraj jasne, so popoldne oblačne, in nasprotno."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .02. 2020 ob  14: 50
SDS ima program: privatizirati šolstvo, privatizirati zdravstvo, razprodati državno premoženje, proti dvigu pokojnin, proti minimalni plači, ohranitev dopolnilnega zavarovanja, obvezno služenje vojaškega roka, sovraštvo do istospolnih, prepoved splava, sovraštvo do romov, sovraštvo do migrantov, sovraštvo do partizanov, poveličevanje bele garde in sprevračanje zgodovine, ne priznavanje podnebnih sprememb,širjenje sovraštva med ljudmi......in SCM, DESUS in NSI tak program sploh ne moti, nasprotno, Janši lezejo v rit!!!!!
vseved |  12 .02. 2020 ob  11: 03
Koja je to ćenifa!