SLOVENIJA PO POŽARU NA KRASU V NAKUP ŠTIRIH LETAL ZA GAŠENJE IZ ZRAKA: Bomo Air Tractorje dobili še pred poletjem?

Slovenija

Obrambni minister Marjan Šarec in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin bosta danes s predstavnikom družbe Air Tractor Europe SL Rafaelom Selmom Beltránom podpisala pogodbo za nakup manjših gasilskih letal. Dve letali tipa Air Tractor bosta v državo prispeli že pred poletjem.

Premier Robert Golob je marca napovedal, da bosta za gašenje obsežnih požarov v naravi, kot je bil lanski na goriškem Krasu, še letos nabavljeni dve letali. Po informacijah STA bosta letali tipa Air Tractor v državo prispeli še pred poletjem.

Vlada je sicer nakup letal uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov konec januarja. Ministrstvo za obrambo je takrat vrednost izgradnje zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka ocenjevalo v višini 21,6 milijona evrov z DDV. Z izgradnjo pa nameravajo doseči uspešno delovanje enot za gašenje iz zraka, jih umestiti v sistem zaščite in reševanja, zanje pridobiti ustrezen kader in zagotoviti vzdrževanje in ustrezno bazo. 

Kot je še izvedela STA, bodo letala registrirana med civilnimi letali, z njimi pa bo upravljala uprava za zaščito in reševanje. Kmalu naj bi bile znane tudi podrobnosti, s katerega letališča bodo letala delovala in kdaj se bodo začela usposabljanja njihovih pilotov.

Nakup pa bo skladno z razvojnim programom sofinanciran s podporo sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija