SLOVENIJA, ZGODBA O USPEHU: Svetovno znana medijska hiša izpostavila naš dosežek v boju s koronavirusom

Slovenija

Newyorško medijsko podjetje Vox je uvrstilo Slovenijo med spregledane zgodbe o uspehu v boju proti pandemiji koronavirusa, kamor prišteva še Vietnam, Islandijo, Jordanijo in Grčijo. Vse te države so izvajale podobne ukrepe, ki so jim doslej pomagali zajeziti pandemijo.

"Vlade od Slovenije do Islandije so ukrepale zgodaj z zapiranji meja, navodili prebivalstvu, naj ostane doma, s testiranji in sledenji, osamitvijo bolnih, vzpodbujanjem družbene distance in preventivnimi ukrepi, kot je nošenje mask ter poštenim komuniciranjem z javnostjo. Te intervencije so zajezile število okužb in smrti, dovolile odpiranje šol in poslov ter vračanje občutka normalnosti v vsakdanje življenje. Nekatere med njimi sedaj poročajo, da ni novih bolezni ali smrti," poroča Vox.

Dosežki omenjenih držav so impresivni tudi glede na to, kako zelo so si različne med seboj. Grčija je v EU, ki je svetovno žarišče, vendar se je izognila najhujšemu, kljub temu da je turistična država. Vietnam ima veliko mejo s Kitajsko in omejene finančne vire, ampak se je prav tako izognil velikemu izbruhu.

Majhen izbruh v Sloveniji je prav tako impresiven zaradi tega, ker gre za naraščajočo turistično destinacijo, ki je na meji z enim od evropskih epicentrov izbruha Italijo.

"Njen uspeh v glavnem izvira iz zgodnjega zapiranja, uvedbe karantene za bolne in velikodušne vladne porabe. Prvi primer so odkrili 4. marca in slovenski uradniki so potrebovali okrog dva tedna, da zaprejo šole in posle ter ustavijo javni prevoz. Vlada je tudi dala tri milijarde evrov - šest odstotkov nacionalnega BDP - državljanom in podjetjem, da preživijo zaprtje," piše Vox. Dodaja, da je pretekli teden nekaj sto ljudi kljub temu protestiralo proti desnosredinski vladi zaradi striktnih politik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  06 .05. 2020 ob  14: 45
@ištrijan

Kdo je dovolil zdravnikom, ki so se okuženi vrnili s smučanja v Italiji, da so šli direkt v službo namesto v samoizolacijo? Kdo je pustil v skladiščih za slab dan zaščitnih mask? Pa šole je Šarec zaprl prepozno. Kakšen "surplus" sta pustili zadnji dve vladi? V letošnji prvih dveh mesecih je bil že primankljaj v višini dobrih 100 milijonov. Ne piši nekaj na pamet!
Ištrijan |  06 .05. 2020 ob  11: 47
-1
@Erazem

In kljub objavi kaj ti ni jasno?

Kdo je omejil in kasneje prepovedal javne prireditve?
Kdo je zaprl šole?
Kdo je omejil prehajanje državne meje?
.
.
.
.
Erazem |  06 .05. 2020 ob  11: 24
Ištrijan, vladni odloki so javno objavljeni (sicer ne veljajo). Poglej si malo datume na njih.
Ištrijan |  06 .05. 2020 ob  10: 25
Praktično vse naštete ukrepe je sprejela že Šarčeva vlada.

Janševa vlada pa je "pridno" delila milijone (surplus, ki ga je ustavrila Cerrjeva in Šarčeva vlada po Janševi zapuščini) in s provizijami
nabavljala neuporabno zaščitno in medicinsko opremo!
Tiramola  |  06 .05. 2020 ob  10: 12
-1
Jasno kot današnji lep dan.

Hvala vsem ki so pomagali bolnim predvsem delavcem v zdravstvu.

Levaki niso sposobni soočenja z virusom. V evropskih državah vedo povedati več lepega kot RTV.
Levaki so celo veseli kitajskega virusa.

Itd
vseved |  06 .05. 2020 ob  09: 54
Zgodba o uspehu predvsem za druščino ki si je napolnila žepe.