SLOVENSKI ŠTUDENTI V PROTEST: Pozivajo Univerzo, naj se opredeli do dogajanja v Gazi

Slovenija

Skupina študentov in študentk je v protestnem dejanju zasedla Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Zahtevajo, da Univerza obsodi dogajanje v Gazi in prekine sodelovanje z izraelskimi univerzami. Več kot 350 javnih intelektualk in intelektualcev je s podpisom peticije pozvalo premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, naj priznata Palestino. Razočarani so zaradi oklevanja vlade v času vojne v Gazi in poudarjajo, da bi Slovenija morala Palestino priznati do konca maja.

Pod geslom "Nič tišine do svobodne Palestine!" je danes potekal protest na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ki so se ga udeležili predvsem študentje in študentke ter izrazili podporo Palestincem.

Zasedba fakultete je bila namenjena pozivu univerzi, naj se opredeli do dogajanja v Gazi, kjer po njihovem mnenju poteka genocid. Poudarili so, da se zavzemajo za pravico do obstoja, samoupravo in dostojanstvo vseh ljudi ter ostro obsodili dejanja, ki ciljajo na uničenje določenega naroda.

[???????????????????????? ???????? ????????????????????????????] V luči študentskih protestov in medijskih vprašanj v zvezi s tem podajamo izjavo, ki si ji lahko preberete na povezavi >> https://bit.ly/3JQQLhR

Objavil/a FDV - Fakulteta za družbene vede dne Sreda, 8. maj 2024

Protestniki so zahtevali tudi prekinitev institucionalnih vezi z izraelskimi univerzami ter izrazili podporo študentom v drugih državah, ki so že zasedli univerzitetne prostore. Trdijo, da Univerza v Ljubljani še ni prekinila sodelovanja z Izraelsko univerzo Bar Ilan, kljub večkratnim pozivom k temu.

Univerza v Ljubljani se je odzvala na pozive k prekinitvi institucionalnih vezi z Izraelom in pojasnila, da na krovni ravni ni sklenjenega nobenega mednarodnega institucionalnega sporazuma z izraelskimi inštitucijami. Ob tem so izpostavili svojo zaskrbljenost zaradi nasilja v Gazi in se pridružili pozivom k takojšnjemu premirju.

???????????????????????? ???????? ???????????????????????????? ???? ???????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???? ???????????????????????????????????? ???? ???????????????????????????????????????????? ????????????̌???????????????????????????????????????? Ob številnih novinarskih vprašanjih,...

Objavil/a Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana dne Sreda, 8. maj 2024

Peticija, ki jo je podpisalo več intelektualcev, pa vlado poziva k takojšnjemu priznanju Palestine. Podpisniki poudarjajo, da odlašanje ni več sprejemljivo, saj Palestina to zasluži. Opozarjajo na trpljenje Palestincev v Gazi in izpostavljajo, da je čas za jasno odločitev in priznanje Palestine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  08 .05. 2024 ob  23: 18
OK, opredelite se tudi za Bosno, Ukrajino, Čečenijo, Gruzijo, Kurdistan, Sudan, Sirijo, Iran, Iraq, Gabon, Kenijo, Afganistan, Pakistan, Nepal, S Korejo ... in še jih je, samo zdej niso "moderni" ! BALE !