SLOVESNO OB JUBILEJU: 90 let od ustanovitve Tigra

Vipavska dolina

Društvo Tigr Primorske danes v Ajdovščini pripravlja slavnostno akademijo ob 90. obletnici ustanovitve organizacije Tigr. Po besedah tajnika Mihe Pogačarja bo akademija vrh letošnjih prireditev v jubilejnem letu ustanovitve organizacije, spomin na katero goji njihovo društvo. Slavnostni govor bo imel zgodovinar Branko Marušič.

Pozdravna nagovora na akademiji, katere potek so predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani, bosta imela Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina, ki je tudi častna pokroviteljica akademije, ter predsednik društva Savin Jogan. Slavnostni govor bo imel zgodovinar Branko Marušič.

Kulturni program bo v celoti obarvan primorsko. Med drugim bo nastopil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, ki bo zapel pesmi primorskih avtorjev, kot so Vstala Primorska, Soča Simona Gregorčiča in Pobratimija Simona Jenka.

Na akademijo so povabljeni ljudje iz različnih družbenih okolij in svetovnih nazorov, enako kot je bila po besedah predstavnikov organizatorjev pisana sestava ljudi, ki so bili vključeni v odpor Tigra.

Tigr je po besedah Jogana nastal septembra ali oktobra 1927 kot odgovor na narodno, politično in socialno zatiranje slovenske manjšine v fašistični Italiji. V organiziranje upora so bili še posebej dejavno vključeni predstavniki katoliške skupnosti, člani prepovedanih političnih strank ter mladinskih in kulturnih društev.

Tigr je deloval ilegalno, poleg kulturnega udejstvovanja pa je na začetku izvajal tudi nekatere nasilne akcije, med drugim požigal sedeže fašističnih časopisov ter posamezne šole in vrtce. Ob napadu Nemčije in Italije so bili Tigrovci med pobudniki zbiranja prostovoljcev za upor, pozneje pa so se v veliki meri vključevali v partizanske enote.

Trije Tigrovci, ki so predstavljali vojaško krilo organizacije, so se 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici spopadli z Italijani, pri čemer je bil ubit vodja Danilo Zelen. Ponekod se pojavljajo ocene, da je šlo za prvi vojaški spopad v drugi svetovni vojni na slovenskem ozemlju, a Jogan pravi, da temu ni tako. "Med 8. in 9. aprilom leta 1941 je do prve resne bitke prišlo pri gozdu Martuljek, ko se je prostovoljska enota kraljeve vojske in prostovoljcev, oblikovana na Jesenicah, uprla prodiranju Italijanov. Na italijanski strani je v pol dneva, kolikor je trajala bitka, padlo sedem vojakov, podatkov za slovensko stran pa ni," je pojasnil.

 Jogan se tudi povsem ne strinja s tezo, da je bil Tigr v času nekdanjega nedemokratičnega sistema zamolčan. "Tigr ni bila prepovedana tema, je bila pa tema, ki je bila postavljena na rob. Med drugim je šlo za zavist in strah pred konkurenco," je dejal.

Društvo Tigr Primorske je bilo ustanovljeno leta 1994. Po besedah Pogačarja ima 12 območnih enot, od tega tri v Italiji. Ima status društva, katerega delovanje je v javnem interesu. Financira se s članarino, sodelovanjem na projektih, ki jih razpišejo občine, in sredstvi iz državnega proračuna.

Deli novico:

in tudi |  29 .10. 2017 ob  21: 58
-1
nedolžne ljudi so pobijali ... pri bombnem napadu v Trstu na neko časopisno redakcijo so ubili enega nedolžnega človeka in nikogar drugega - fašistov niti slučajno!!... jaki junaki, ni kaj !! ... ... ( Mussoliniju pa niso prišli niti blizu - niti teoretično in kaj šele praktično !!.............. )
požigali |  29 .10. 2017 ob  21: 54
da so tudi šole in vrtce?.................... ma krasno, no!! ... in kaj so bili pri tem krivi italijanski otroci?
res je. |  26 .10. 2017 ob  10: 18
samo afne guncajo. ničesar druzga ne znajo.
nn |  26 .10. 2017 ob  09: 07
Kaj delajo partizanski praporščaki na taki proslavi?
sami |  26 .10. 2017 ob  09: 02
pajaci.
... borba |  26 .10. 2017 ob  08: 36
proti fašistom in fašistoidom iz Republike Slovenije ?

____________________________________

kje ste, zdaj vi vsi, "STRAŠNI JUNAKI" ? ? ? ? ?
koPRČani ... |  26 .10. 2017 ob  08: 33
preberite si tukaj komentarje :

http://www.regionalobala.si/novica/slovenija-praznuje-dan-suverenosti-osrednja-slovesnost-v-pivki

mogoče vam bo pa potem šele postalo jasno, koliko ste v resnici pogumni, verodostojni, pošteni, itd., ipd. ...
@Justino |  26 .10. 2017 ob  08: 29
a veš kaj, mene pa zanima tvoje mnenje o Gavrilu Principu ter t.im. Mladi Bosni ... čisto resno ! ...
Justino |  26 .10. 2017 ob  07: 36
zaradi podobnih zmagujejo Pahorji,....
Tigri |  25 .10. 2017 ob  16: 31
Bodo tudi udbovci, nasi ministri.