SODELOVANJE NA MEDNARODNEM SPLETNEM SIMPOZIJU: Rok za oddajo izvlečkov se izteče v aprilu

Koper

Maja bo potekal dvodnevni mednarodni simpozij Misijonarske aktivnosti in vzhodnoazijske zbirke, ki se bo odvijal na spletu. Center za sodelovanje s kitajsko (CSK) Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper skupaj z ostalimi organizatorji vabi k sodelovanju in k oddaji prispevkov.

Mednarodni simpozij z naslovom Misijonarske aktivnosti in vzhodnoazijske zbirke bo potekal na spletu 20. in 21. maja 2021. Osrednji navdih simpozija je redek muzejski predmet iz 19. stoletja misijonski zvitek iz Pokrajinskega muzeja Celje, ki je zdaj dokončno obnovljen, digitaliziran in pripravljen na spletno predstavitev. Prvič bo na ogled v muzeju maja, skupaj z drugimi azijskimi predmeti iz te zbirke. Kot znanstveni del te razstave bo 20. in 21. maja potekal spletni simpozij, ki bo razdeljen na tri podteme:

- Katoliške misije v vzhodni Aziji in z njimi povezane zbiralske prakse,

- Jezuiti v Šanghaju, Xujiahuiju in Tušanvanu,

- Misijonske zbirke na Slovenskem in zaplemba leta 1945.

Vabljeni k oddaji prezentacije vašega raziskovalnega projekta ali pobud, povezanih s temi temami. Predstavitve bodo trajale 15 minut, nato pa bo sledila 5 minutna razprava.

Rok za oddajo izvlečkov je 10. april 2021. Povzetek naj bo dolg do 300 besed, pošljete pa ga na naslov helena.motoh@zrs-kp.si.

Organizatorji simpozija so Oddelek za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Znanstveno raziskovalno središče Koper in Regionalni muzej v Celju.