SODIŠČE ODPRAVILO ODLOČBO O IZBRISU ZLATKA: "Gre za dejanje avtoritarne samovolje in poskusa kaznovanja"

Slovenija

Upravno sodišče je odpravilo odločbo ministrstva za kulturo o izbrisu raperja Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi in o prenehanju plačevanja prispevkov za socialno varnost ter zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno odločanje.

Kot je pojasnil Čordićev odvetnik Dino Bauk, je sodišče že na prvi pogled ugotovilo, da je bila odločba ministrstva o izbrisu Čordića iz razvida samozaposlenih v kulturi z dne 26. novembra do te mere pomanjkljiva, da jo je odpravilo takoj, ne da bi sploh čakalo na odgovor na tožbo s strani ministrstva.

Ministrstvo namreč ni v ničemer obrazložilo, na podlagi katerih dejstev naj bi ugotovilo, da naj bi Čordić več ne izpolnjeval pogojev za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in posledično za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna. Glede na to, da ministrstvo ni ugotovilo nobenih dejstev, ki bi lahko bili podlaga za izbris Čordića iz razvid samozaposlenih v kulturi, Bauk pričakuje, da bodo na ministrstvu ta postopek ustavili.

Sodišče je v obrazložitvi med drugim zapisalo, da je "pomanjkljivost odločbe tako očitna, spoznavna na prvi pogled, brez podrobne analize". Po Baukovih besedah je odločba ministrstva "dejanje avtoritarne samovolje in poskusa kaznovanja oziroma odrekanja dveh temeljnih človekovih pravic - svobode govora in svobode umetniškega ustvarjanja".

Kot piše v obrazložitvi, odločba ministrstva tudi "sama na sebi predstavlja samovoljno diskriminacijsko ravnanje z namenom prikrajšati tožnika za ustavno zagotovljeni človekovi pravici do svobode govora in svobode umetniškega ustvarjanja, s čemer izdaja izpodbijane odločbe s strani ministra za kulturo po mnenju tožnika predstavlja tudi dejanje, ki izpolnjuje vse elemente kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti po tretjem odstavku 131. člena kazenskega zakona".

Na ministrstvu so v odzivu navedli, da postopek še ni zaključen, "kot napačno poročajo nekateri mediji", ker je sodišče zadevo vrnilo ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje.

Zapisali so tudi, da je sodišče hkrati zavrglo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero je Čordić "želel, da mu organ še naprej plačuje prispevke". "Ministrstvo bo o zadevi ponovno odločalo v zakonskem roku," so navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija