SODIŠČE ZAVRNILO TOŽBO MUŽIČA: S tem je potrdilo ugotovitve KPK o kršitvah integritete župana

Slovenija

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo župana Občine Brda Franca Mužiča in s tem pritrdilo ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da Mužičeva odločitev, da ga pred KPK zastopa odvetniška pisarna, ki zastopa tudi občino, lahko predstavlja realno korupcijsko tveganje oziroma tveganje za nastanek nasprotja interesov, so sporočili iz KPK.

KPK je v začetku leta 2022 na lastno pobudo uvedla postopek v zvezi z ravnanjem župana Občine Brda Franca Mužiča, ki je za zastopanje v postopku, ki ga je KPK vodila zoper njega zaradi suma kršitve integritete uradne osebe zaradi vplivanja na postopek imenovanja poslovodne osebe javnega zavoda, zasebno pooblastil odvetniško pisarno, ki je v istem času opravljala storitve za Občino Brda.

"S tem je župan Mužič ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo poslovodne osebe, kar predstavlja kršitev integritete, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije," so zapisali v sporočilu KPK.

Mužič je zoper ugotovitve KPK sprožil upravni spor, konec februarja pa je KPK prejela sodbo Upravnega sodišča RS, ki je tožbo zavrnilo in v celoti potrdilo odločitev KPK tako v postopkovnem kot vsebinskem smislu. S tem so ugotovitve KPK postale pravnomočne.

V KPK so še zapisali, da bi Mužič lahko svojo skrb za zakonitost in transparentnost postopka preprosto pokazal na način, da bi za pravno zastopanje pred KPK v zadevi, ki izvira iz opravljanja njegove funkcije kot župana, najel drugega odvetnika, in ne odvetniške pisarne, ki je že zastopala občino. "Od župana kot funkcionarja se pričakuje posebna skrbnost, da z integritetnim, odgovornim in transparentnim ravnanjem predstavlja dober zgled pri odpravljanju korupcijskih tveganj in pri krepitvi integritete javnega sektorja," so dodali.

Odvetniška pisarna je sicer briškega župana zastopala zaradi suma kršitve integritete uradne osebe zaradi vplivanja na postopek imenovanja poslovodne osebe javnega zavoda. KPK je pod drobnogled vzela Mužičevo ravnanje, ki je 19. maja 2021 posredoval dopis svetu Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo, v katerem je izrazil podporo določenemu kandidatu za ravnatelja. To je storil kljub temu, da je občinski svet briške občine dan prej podal negativno mnenje vsem prijavljenim kandidatom.

Mužič je danes v komentarju za STA zapisal, da je v tožbi predstavil svoje argumente, za katerimi stoji še danes. "Podrobno sodbe ne mislim komentirati," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija