SODIŠČE ZNIŽALO KAZNI V ZADEVI BALKANSKI BOJEVNIK: Dva obtožena je oprostilo

Kronika

Višje sodišče v Ljubljani je nekaterim obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik znižalo kazni. Med njimi prvoobtoženemu Draganu Tošiću, ki so mu višji sodniki namesto 16 let in pol prisodili 15 let zapora, poročajo Primorske novice. Dva izmed obtoženih pa je višje sodišče oprostilo.

Da so višji sodniki Draganu Tošiću, prvoobtoženemu v tej zadevi, in še nekaterim drugim znižali kazni, je bilo jasno že po tem, ko so pred nekaj tedni v pripor dobili sklepe o podaljšanju pripora. Obsodili so jih samo zaradi trgovine s prepovedano drogo, ne pa tudi zaradi hudodelskega združevanja, pišejo Primorske novice.

Tošiću so višji sodniki kazen znižali s 16 let in pol zapora na 15 let zapora. Draganu Bjelkašu, ki je bil na prvi stopnji prav tako obsojen na 16 let in pol zapora, so kazen znižali na 14 let zapora, Jakobu Remškarju na 10 let zapora (z 11 let in pol), Mirzetu Luceviću na pet let zapora (s šestih let in pol), Suzani Remškar pa na leto zapora (s 13 mesecev zapora). Kazen so znižali tudi Marku Bubliću, v enem delu so zanj zavrnili obtožbo, nato pa so mu izrekli 15 let in mesec dni zapora (po sojenju na prvi stopnji ga je čakalo 16 let in en mesec zaporne kazni).

Višji sodniki pa so v celoti sledili pritožbama odvetnikov Valterja Abramovića in Tadeja Poljaka. Na ponovljenemu sojenju je senat okrožnega sodišča v Ljubljani Abramovića obsodil na tri leta zapora, Poljaka pa na pol leta manj. Višji sodniki pa so oba oprostili.

Drugi obtoženi so se s svojimi zagovorniki pritožili na odločitev senata o stroških kazenskega postopka. Višji sodniki so jim delno ugodili. Po uradni dolžnosti pa so ugotovili, da senat okrožnega sodišča nekaterim od obsojenih v zaporno kazen ni pravilno vštel časa, ki so ga preživeli v priporu oziroma hišnemu priporu. V ostalem delu so pritožbe odvetnikov zavrnili.

Senat okrožnega sodišča je zaradi trgovanja z drogo po ponovnem sojenju obsodil še Petra Khermayerja (na deset let zapora), Miralema Lucevića (na šest let), Boštjana Kopčiča (na štiri leta), Roberta Šabića (na tri leta in osem mesecev zapora), Đemajlija Manđuko (na tri leta zapora).

Specializirano državno tožilstvo se na prvostopenjsko sodbo ni pritožilo. Tožilki sta v zaključnih besedah na prvi stopnji zahtevali skupno skoraj 125 let zaporne kazni, največ za Tošića, in sicer 19 let in 10 mesecev. Zagovorniki pa so vztrajali, da so njihove stranke nedolžne, obtožbe pa brez podpore jasnih dokazov.

Kot je znano, naj bi vpleteni v zadevo Balkanski bojevnik na veliko trgovali s kokainom, organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja. Drogo pa naj bi tudi prek južne Afrike tihotapili v Slovenijo in nato Italijo, poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  24 .07. 2019 ob  10: 21
Koliko denarja bi samo prihranili, če teh brezveznih sojenj sploh ne bi bilo. Super državo imamo. Po meri kriminalcev.