SODNA DRAMA V PRIMERU UMORA DANIJELA BOŽIĆA: Sklep o uvedbi sodne preiskave zoper osumljene je razveljavljen

Kronika

Sodni senat je razveljavil sklep o uvedbi sodne preiskave zoper osumljene ugrabitve in umora Danijela Božića novembra 2019. Po preučitvi pritožb obrambe, pregledu dokazov v sodnem spisu in sklepu o uvedeni sodni preiskavi je namreč ugotovil, da je v omenjenem sklepu storjenih več bistvenih kršitev kazenskega postopka, poroča Večer.

Sojenje na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru

Kot navaja časnik, je bila zaradi ugrabitve in umora Danijela Božića ter poskusa ugrabitve in umora Žarka Tešanovića 3. maja letos na ljubljanskem okrožnem sodišču uvedena sodna preiskava zoper osem oseb, in sicer Klemna Kadivca, Blaža Kadivca, Drejca Kovača - vsi trije so med obtoženimi v zadevi Kavaški klan - Vlada Kljaljevića, Bojana Stanojevića, Savo Čošovića, Marca Skerbca ter ljubljanskega podjetnika Semirja Hajderpašića, ki je osumljen pomoči pri teh kaznivih dejanjih.

Na sklep o uvedbi preiskave se je pritožila obramba osumljenih. S pritožbo so uspeli. Sodni senat je razveljavil sklep o uvedbi sodne preiskave zoper osumljene. Specializirano državno tožilstvo pa se je že pritožilo na višje sodišče.

Kraj, kjer so našli umorjenega Danijela.

Po navedbah Večera je senat med drugim ugotovil, da se ljubljanska preiskovalna sodnica v sklepu o uvedbi sodne preiskave sklicuje na nekatere dokaze, ki so bili na sojenju Stanojeviću in Klemnu Kadivcu pred koprskim okrožnim sodiščem kot nezakoniti izločeni iz sodnega spisa. Preiskovalni sodnici je pritožbeni senat naložil, da zadevo znova temeljito prouči in se odloči, ali bo zoper osumljene spet uvedena sodna preiskava ali ne ter odločitev natančno in z dokazi obrazloži.

Zaradi očitkov o ugrabitvi kasneje umorjenega Božića in poskusu ugrabitve Tešanovića je sicer že potekalo sojenje pred koprskim okrožnim sodiščem. Sodišče ni našlo dovolj dokazov, da je trojica obtoženih, Klemen Kadivec, Bojan Stanojević in Dragan Čikojević, sodelovala v hudodelski združbi. Čikojevića je sodišče oprostilo, Kadivca in Stanojevića pa obsodilo, vendar ne za kaznivo dejanje ugrabitve, temveč za milejše kaznivo dejanje - protipravni odvzem prostosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  23 .08. 2023 ob  20: 37
pa je res, slovenija raj za lumpe vseh vrst
Ištrijan |  23 .08. 2023 ob  13: 54
18
Saj ni res......