SODNIKI BODO NADALJEVALI PROSTESTNE ZBORE: Danes se bodo tudi tožilci srečali z ministrico

Slovenija

Sodniki bodo danes na vseh sodiščih nadaljevali protestne zbore zaradi neizvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa je za danes predstavnike sodnikov in tožilcev povabila na ločena sestanka o ureditvi plačnega položaja, izvršitvi ustavne odločbe in stavkovnih oziroma protestnih aktivnostih.

Popoldne se bo ministrica najprej sestala s predstavniki sodstva, ob čemer so na sestanek vabljeni predstavniki vrhovnega sodišča, Sodnega sveta, Slovenskega sodniškega društva in minister za javno upravo Franc Props. Uro zatem bo sestanek s tožilci, na katerega so vabljeni predstavniki vrhovnega tožilstva, Državnotožilskega sveta, Društva državnih tožilcev Slovenije in minister za javno upravo.

Slovensko sodniško društvo dan pred kulturnim praznikom na vseh sodiščih ponovno organizira protestne shode, na katerih bodo obravnavali zlasti vprašanja, vezana na množično vložitev posameznih tožb proti državi, ker ta ni odpravila neustavnosti pri sodniških plačah. Protestni zbori se bodo začeli ob 10. uri in bodo trajali do ene ure, so sporočili iz društva. Sodniki so dvotedenski opozorilni protest izvedli med 10. in 24. januarjem, zdaj bodo enkrat mesečno organizirali protestne zbore, ne bodo pa več omejevali dela sodišč.

Stavkovni odbor Društva državnih tožilcev Slovenije je v torek sprejel sklep o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti po sredini protestni prekinitvi dela tožilcev, je povedala vodja stavkovnega odbora pri društvu Barbara Prevolšek Rajić. Datum stavke bodo določili po današnjem sestanku pri ministrici.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  07 .02. 2024 ob  10: 31
Predlagam, da če bodo protestniki nadaljevali s svojimi dejanji, da jih ministrica pošlje naj uredijo okolico tiste stavbe na Litijski.