SOLINARJI S SEZONO NISO ZADOVOLJNI: Pridelava je daleč od načrtov

Piran

V Sečoveljskih solinah so v začetku meseca zaključili letošnjo sezono, s količino pridelane soli pa niso posebej zadovoljni, je povedal Dario Sau. Tako so pridelali okoli 1700 ton soli in še okoli 70 ton solnega cveta, kar je precej daleč od načrtov.

Nestanovitno vreme jim je nagajalo že v začetku poletja, saj so v prvem mesecu pridelavi pobrali le okoli 250 ton, je še konec julija pojasnjeval Sau, ki v družbi Soline bdi nad pridelavo soli.

Letošnjo sezono so zaključili 3. septembra po dveh obilnejših nevihtah konec avgusta in v začetku tega meseca. V Sečovljah je namreč zapadlo približno 132 milimetrov dežja, zato so se odločili sezono zaključiti. Po besedah Saua je bila slanica preveč razredčena in bi preprosto potrebovali preveč časa, da bi ponovno vzpostavili stanje, primerno za proizvodnjo. Večjih zalog visoko koncentrirane slanice namreč niso imeli, saj so jo zaradi vremena že izkoristili v mesecu juliju, da so lahko zagotovili primerno proizvodnjo kasneje v avgustu.

"S količino pridelane soli nismo prav zadovoljni," je ob tem priznal Sau. Pridelali so namreč okoli 1700 ton soli in okoli 70 ton solnega cveta, kar je daleč od proizvodnega načrta. V skladu s tem bi morali pridelati okoli 3500 ton soli oz. minimalno vsaj 2500 ton.

Delno si bodo v Sečoveljskih solinah sicer lahko pomagali z lanskimi zalogami, ki pa "niso tiste, ki bi si jih želeli imeti". To je posledica leta 2014, ko zaradi izredno neugodnega vremena niso pridelali niti kilograma soli. Na zalogi bi morali tako imeti vsaj še toliko soli, kot so jo letos pridelali, je ocenil Sau.

Deli novico:

sol |  17 .09. 2018 ob  16: 38
bomo dali več popra,če ni soli. Problem bo zima...............
direktor |  17 .09. 2018 ob  16: 30
Fakina za direktorja
Vedno |  17 .09. 2018 ob  09: 29
Se nekdo pritožuje... Pac nacionalni šport....
Če je pa tako slabo pa bi lahko vse skupaj pozidali - turizem bi definitivno dal boljši izkupiček :)
Pinkopalino |  17 .09. 2018 ob  06: 35
Sau je za tebe doktor(:
Koprcan |  16 .09. 2018 ob  23: 34
Na koncu kupujemo vsi isto sol na bloku...iodirano iz italije. Stane manj in je mocnejsi
Pinkopalino |  16 .09. 2018 ob  14: 34
Model od Sava ni nikoli imeu pojma o solinah, ampak to vejo samo stari solinarji, tej revezi ki sedaj delajo dol za 4 solde pa ne vejo kaj dosti o solinah in jih tip vozi zejne cez vodo... teh par solinarjev dela za vso zaposleno bando ki jih je vec kot prevec v solinah in ki prejemajo znatno visje prihodke z modelom na celu ... brizna istra...
Eho |  16 .09. 2018 ob  13: 22
V celotnih solinah premorejo zgolj sedem stalno zaposlenih solinarjev, nekaj malega je še najemnikov, ni mi jasno kako uspe tem nekaj desetim ljudem v ta hujih vročinah skupaj pridelati omenjenih tisoče ton soli, ki jih je treba njeh tisoče ton najprej skupaj na kupe spraviti, nato njih tisoče lopatati v vozičke in na koncu njih tisoče z lopatami spraviti iz vozičkov na neskončno visoke in ogrome kupe iz katerih bo iztekla voda katero so tudi lopatali skupaj s soljo, ko voda en dan odteče takrat sol vagajo. Če bi tudi vodo šteli bi ton bilo veliko več, oziroma prava slika koliko je to delo zahtevno, sploh pa če vse pomnožimo krat tri. Torej tisoče ton spraviti na kupe, nato vse te tisoče ton spraviti v vozičke, porivat zvrhane vozičke, ter tisoče ton soli polne vode premetati iz vozičkov na osrednji kup. Vse to je trikrat več kot piše v časopisih. Do prej smo govorili o soli, tukaj pa je še fijoret, ki ga tudi ni malo, zanj rabijo tri ure na dan, sicer ga je manj, šteje pa se še vedno v tonah, torej imamo še toliko več ton kot piše v časopisih. Reveži dobijo baje tu nekje malo več kot 600 evričev, kri ščijejo vso poletje 14 ur na dan vsaki dan, dneva pavze nimajo, kaj šele dopusta. Soline sicer razumem, da drugače kot tako ne bi preživele. V solinah se skrajno ženejo, da preživijo. Solinarji so pravi bojevniki.
Justino |  16 .09. 2018 ob  11: 34
Saj nam politiki vsak dan solijo življenje. A bo njim kdaj zmanjkalo soli ?