SPET SREDA, SPET STAVKA: Na upravnih enotah nezadovoljni, razmišljajo o zaostritvi stavke

Slovenija

Na večini upravnih enot stavkajo tretjo sredo zapored. Njihovi sindikalni predstavniki pravijo, da glede na potek dialoga z vladno stranjo druge možnosti nimajo. Razmišljajo tudi o zaostritvi. Danes bodo tako odločali, ali stavko razširiti še na en dan v tednu poleg srede. Kot že prejšnji dve sredi tud danes opravljajo le nujne naloge.

Kot je na novinarski konferenci ob tretji stavkovni sredi na upravnih enotah poudaril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, je stavka tudi za zaposlene vse prej kot nekaj prijetnega, saj ne želijo škoditi tistim, ki potrebujejo storitve upravnih enot. A, kot je dejal, so se z vladno stranjo sestali zgolj enkrat, ko je vsaka od strani predstavila svoje stališče, "nekega nadaljevanja pa ni bilo"

"Dejansko se gremo nek ping pong, nekonstruktiven, nevsebinski," je dodal predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković. Kot je pojasnil, so sami posredovali dva konkretna predloga, a na vladni strani po njegovi oceni o tem, kar jih dejansko žuli in za kar si prizadevajo, ne želijo slišati. V svoje gradivo pa vključujejo zadeve, ki jih niso zahtevali in o katerih se ne želijo pogovarjati.

Vladni predlog so zavrnili. Zdaj pa jih je vladna stran po Verkovih besedah z dopisom zaprosila za protipredlog glede na vladne predloge, ki jih, kot je dejal, na noben način ne morejo sprejeti. "Če bi vlada želela problem upravnih enot ustrezno rešiti, se izpogajati oz. zagotoviti optimalen servis države, bi se že davno nekaj dogovorili," je prepričan Verk. Tako pa je mnenja, da gre za nekakšen resničnostni šov, ki ga bo treba končati z nekim resničnostnim šovom pred poslopjem vlade, kjer bi se po njegovih besedah lahko zbrali predstavniki vseh državnih uslužbencev, ne le uslužbencev upravnih enot. Kot je dodal, bo morda le na ta način predsednik vlade Robert Golob ugotovil, "da je nekaj hudo narobe".

Ideja o omenjenem shodu se je po Verkovih besedah porodila v torek po pogajanjih za plačni steber, ki med drugim vključuje državno upravo, vojsko in policijo. Verk je ob tem komentiral tudi vladne navedbe o 1,3 milijarde evrov, ki bi jih namenili za plačno reformo in odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Kot je opozoril, pa nihče ne pove, da bodo ta sredstva razdeljena v dinamiki "po koščkih" od leta 2025 do leta 2030, kar pomeni, da bo vse "uspešno požrla" inflacija.

S stavko zaposleni na upravnih enotah opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Od sindikatov upravnih enot zdaj pričakujejo pisni protipredlog stavkovnega sporazuma oziroma protipredlog za reševanje stavkovnih zahtev, so pojasnili na ministrstvu. Izpostavili so tudi, da je vlada prejšnji teden sprejela spremembe uredbe o upravnem poslovanju, katere cilj je "prispevati k boljši organizaciji dela na upravnih enotah ter hitrejšemu reševanju vlog in upravnih postopkov".

Po navedbah Verka je vlada s sprejetjem sprememb omenjene uredbe ukinila dvoizmensko delo, kar pomeni, da bodo zaposleni na največji upravni enoti, Upravni enoti Ljubljana, tako delali v eni izmeni. Poudarja, da je uredba smiselna, a hkrati opozarja, da je do tovrstne optimizacije dela prišlo ravno zaradi pomanjkanja referentov, katerih število se je zmanjšalo za dve tretjini.

Zaposleni na upravnih enotah so prvi stavkovni dan izvedli v sredo, 13. marca, nato pa še prejšnjo sredo, 20. marca. Tudi danes stavkajo zaposleni na 54 od 58 upravnih enot, naslednjo sredo naj bi se jim pridružili še na eni upravni enoti. Danes bodo predstavniki upravnih enot odločali še o morebitni zaostritvi na način, da bi potekala še en dan v tednu poleg srede.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  27 .03. 2024 ob  10: 41
-3
Kaj je paraziti? A niste plesali, ko je zmagala na volitvah SS-stranka Svoboda? A zdaj bi kar stavkali? Pokvarjena drhal!