SPOLNE ZLORABE V KATOLIŠKI CERKVI: Danes vložili 70 tožb, pričakujejo jih še več sto

Svet

V ameriški zvezni državi New York je danes zgodaj zjutraj več kot 70 posameznikov vložilo odškodninske tožbe zaradi spolnih zlorab katoliških duhovnikov. Začel je namreč veljati nov zakon, ki začasno omogoča tovrstne tožbe zaradi zločinov, ki so že zastarali. Zakon za leto dni odpravlja zastaralni rok za spolne zlorabe mladoletnih.

Zakon o otroških žrtvah velja od danes in bo veljal leto dni, v tem času pa lahko vsi, ki doslej zaradi izteka zastaralnega roka tega niso mogli storiti, vlagajo tožbe zaradi spolnih zlorab v času, ko so bili mladoletni. Analitiki pričakujejo, da bo vloženih več sto tožb proti katoliški cerkvi, šolam, različnim mladinskim organizacijam in seveda posameznikom, ki kazensko ne morejo več odgovarjati, lahko pa v skladu z zakonom plačajo odškodnine.

Doslej sta bili med drugim vloženi tožbi proti skavtski organizaciji v ZDA ter nedavno preminulemu milijarderju Jeffreyju Epsteinu, napovedujejo se tožbe proti bolnišnicam in drugim ustanovam, zaradi česar je država New York reorganizirala sodstvo. Posebej za te tožbe je v pripravljenosti skoraj 50 sodnikov. Newyorška odvetniška družba Weitz&Luxenberg napoveduje 400 tožb v imenu najstnikov pa tja do 90-letnikov samo v tem mestu, po vsej državi pa skupaj 1200.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija