VLADA RAZREŠILA TOPOLKA: Direkcijo za infrastrukturo bo vodila Pintar Mesaričeva

Slovenija

Vlada je danes na dopisni seji zamenjala vodstvo Direkcije RS za infrastrukturo. Namesto zdajšnjega direktorja Damirja Topolka bo od 1. septembra direkcijo kot v. d. vodila Monika Pintar Mesarič. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je razrešitev Topolka zaradi zgodbe s sporno maketo drugega tira napovedala že februarja.


Damir Topolko

Monika Pintar Mesarič je univerzitetna diplomirana ekonomistka z veliko vodstvenimi izkušnjami. V direkcijo za infrastrukturo prihaja z ministrstva za finance, na katerem je zaposlena od leta 2007. Vlada jo je za vršilko dolžnosti direktorja direkcije za infrastrukturo imenovala za čas do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, torej najdlje do 29. februarja 2020, so po seji vlade sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Sporna maketa

Nova v. d. direktorja direkcije za infrastrukturo od novembra 2018 spremlja in nadzira delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank, je tudi predsednica nadzornega sveta SID banke, članica nadzornega sveta Sklada RS za nasledstvo, članica odbora Krovnega pokojninskega sklada javnih uslužbencev in članica stalne medresorske delovne skupine OECD za podjetja v državni lasti in korporativno upravljanje. Bila je tudi namestnica predsednika nadzornega sveta javnega podjetja Kontrola zračnega prometa, članica sveta Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS in je predsednica ali članica številnih medresorskih komisij ali komisij, ustanovljenih na podlagi zakonodaje.

Alenka Bratušek

Bratuškova: "Ne gre za kazensko zamenjavo"

Na ministrstvu so pojasnili, da je Bratuškova razrešitev Topolka predlagala v skladu z določbo zakona o javnih uslužbencih, po kateri "funkcionar oz. organ, pristojen za imenovanje, lahko na predlog funkcionarja, pristojnega za predlaganje imenovanja, v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja v ministrstvu, predstojnika organa v sestavi ministrstva, načelnika upravne enote in direktorja občinske uprave oz. tajnika občine." Funkcijo je nastopila 13. septembra 2018.

Bratuškova je februarja razrešitev Topolka napovedala v luči afere z javnim naročilom makete drugega železniškega tira Divača-Koper, zaradi katere se je takrat s položaja poslovil tudi minister za okolje in državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu v času vlade Mira Cerarja Jure Leben. "Ne gre za kazensko ali kakršnokoli drugačno zamenjavo," je dodala. Topolko je bil na čelu direkcije, pod okriljem katere potekajo milijonske investicije v omrežje železnic in državnih cest, od sredine leta 2015.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija