SPOLNE ZLORABE V KATOLIŠKI CERKVI: Poljski kardinal strogo zanika obtožbe o prikrivanju

Svet

Poljski kardinal Stanislaw Dziwisz, dolgoletni tajnik pokojnega papeža Janeza Pavla II., je danes zanikal očitke, da naj bi prikrival spolne zlorabe v katoliški cerkvi in da naj bi za to prejemal podkupnine.

81-letni kardinal se je odzval na očitke v poljskem dokumentarnem filmu Don Stanislao, ki so ga v ponedeljek predvajali na televiziji TVN24. V njem so spregovorile žrtve zlorab, duhovniki, strokovnjaki in preiskovalni novinarji. Dziwiszu očitajo, da je kot zaupnik in tajnik papeža med letoma 1978 in 2005 prikril številne očitke o spolnih zlorabah duhovnikov po svetu in da je morda prejemal podkupnine.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Kardinal je v izjavi za italijansko tiskovno agencijo Ansa zatrdil, da gre za klevete, katerih namen je škodovanje službi, ki jo je v "popolni ponižnosti" opravljal za pokojnega papeža.

Obtožbe je odločno zanikal. "Nikoli, ponavljam nikoli, nisem prejemal nobenega denarja v zameno za prikrivanje dejanj ali dejstev, ki bi zaslužila pozornost papeža," je poudaril. Za film je dejal, da so v njem dejanske posnetke mešali z lažnimi obtožbami z "zahrbtno spretnostjo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Znova je pozval, da bi obtožbe preiskala neodvisna komisija.

Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki je po predvajanju filma prav tako pozval k preiskavi očitkov. "Upam, da bo vse dvome, ki se pojavljajo v tej reportaži, pojasnila pristojna komisija Vatikana," je sporočil v izjavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  12 .11. 2020 ob  16: 54
-3
Frančiška je potrebno odstaviti. Lp