SPOMIN NA SILVANA FURLANA: Ploščad za novogoriško mestno hišo z novim poimenovanjem

Goriška

V soboto se je v Novi Gorici v organizaciji Mestne občine Nova Gorica in v sodelovanju s Kinoateljejem začela 6. sezona Letnega kina Silvana Furlana, ki se odvija na ploščadi za novogoriško mestno hišo, letos prvič na prizorišču z novim poimenovanjem – Ploščadi Silvana Furlana v spomin na domačina in ustanovitelja Slovenske kinoteke. V četrtek bodo tam pripravili poseben, Silvanov večer, ki bo posvečen prav Silvanu Furlanu, njegovemu prispevku k razvoju slovenskega filmskega prostora in obenem uradni razglasitvi poimenovanja ploščadi po njem.

V četrtek ob 20.00 v goste prihajajo tri Silvanove dame, in sicer njegova hči Ula Furlan, njegova sestra in ustanoviteljica Ustanove Silvana Furlana, fundacije za razvoj kulture, Miranda Brataševec, in njegova žena Jedrt Jež Furlan. Pridružili se jim bodo tudi Silvanovi prijatelji, ki želijo počastiti spomin nanj.

Ula Furlan, Silvanova hči

Predvajali bodo enega izmed Silvanovih najljubših filmov

Ob 20.30 bo sledil slovesen trenutek razglasitve novega poimenovanja Ploščadi Silvana Furlana, ki ga je na predlog Kulturno umetniškega društva Krea potrdil Mestni svet Mestne občine Nova Gorica. Ob 21. uri se bo začel uradni del večera, na katerem bo zbrane nagovoril župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon.

Ploščad Silvana Furlana

V nadaljevanju večera bodo predvajali dokumentarni kolaž – portret o Silvanu Furlanu z naslovom Življenje za film v režiji Slavka Hrena. V sodelovanju s Slovensko kinoteko bo sledila projekcija filma Atalanta ali trabakula, ki plove mimo režiserja Jeana Vigoja iz leta 1934, posnetega na 35-milimetrskem traku. Gre za film iz Silvanovega izbora desetih najboljših filmov.

Pripravljajo še pet filmskih večerov

Četrkovemu večeru bo od sobote dalje sledilo še pet zaporednih filmskih večerov Letnega kina Silvana Furlana, ki se bodo zaključili 1. avgusta ob 21. uri z Večerom domačega filma. Na njem se bodo s kratkimi filmi predstavili mladi goriški filmski ustvarjalci, kot so Neli Maraž, Urban Košir, Matej Okroglič in Fabris Šulin ter študenti Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Premierno bodo predvajali tudi film, ki je nastal na filmski delavnici Mlado mesto – Naš utrip ter film Clouds mladih obetavnih filmskih ustvarjalcev iz sosednje Gorice. Tudi ta večer bo zagotovo minil z mislijo na Silvana Furlana, saj si je slednji zelo prizadeval za razvoj filmske kulture na Goriškem. In danes se njegove sanje uresničujejo.

Projekcije so brezplačne

V primeru slabega vremena bo Silvanov večer potekal septembra, ko Mestna občina Nova Gorica praznuje občinski praznik. Podrobnejši program Letnega kina Silvana Furlana si lahko ogledate na spletni strani mestne občine, namenjeni kulturnim in družabnim dogodkom v organizaciji Mestne občine Nova Gorica, in na družbenih omrežjih. Vstop je prost.

Deli novico: