SPREJET ZAKON, KI JE ŠOKIRAL JAVNOST: Človeška trupla bo dovoljeno predelati v kompost

Svet

Guverner ameriške zvezne države Washington Jay Inslee je v torek podpisal zakon, po katerem lahko ostanke pokojnikov tam ne le pokopljejo ali upepelijo, ampak jih predelajo z "naravno organsko redukcijo" oziroma po domače povedano iz njih izdelajo kompost ali gnojilo.

Zakon bo začel veljati maja prihodnje leto, podporniki ideje pa pravijo, da gre za okolju prijazno alternativo pokopu ali sežigu. Upepelitev prispeva k segrevanju ozračja, tradicionalni pokop trupla v krstah pa zahteva prostor.

Zamisel so preizkusili na univerzi Washington State, kjer so dobili na razpolago šest doniranih trupel. Pomešali so jih z lesenimi trskami, slamo in lucerno za pospešitev naravnega razkroja. Vse to so dali skupaj v napravo, iz katere po nekaj tednih dobijo kompost, ki ga lahko svojci uporabijo na primer za sajenje dreves ali drugih rastlin ali raztresejo po dvorišču.

Državni kongresniki so ob sprejemanju zakona, ki nikogar ne sili v tak način slovesa od najdražjih, dobivali ostre kritike ljudi, da gre za nedostojanstven način slovesa. Ljudje so si ustvarili podobo, da bodo babico vrgli zadaj za hišo in prekrili z ostanki hrane. Dejanski proces pa naj bi bil spoštljiv, čeprav objektov za tak način še ni.

Podjetje Recompose si na svoji spletni strani zamišlja prostor, v katerem se iz trupel ustvarja kompost po predalih, zloženih v obliki satovja, in svojci lahko pokojnike med procesom večkrat obiščejo, kar naj bi dalo čustveno vez, ki je pri kremaciji ni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija