SRBSKO TOŽILSTVO SPROŽILO POSTOPEK PROTI MATERI 13-LETNIKA: Če ji bodo dokazali ti dve stvari, ji grozi dolga zaporna kazen

Svet

Državno tožilstvo v Beogradu je po uradni dolžnosti sprožilo postopek v zvezi z morilskim pohodom na Osnovni šoli "Vladislav Ribnikar" 3. maja letos, ko je trinajstletnik ubil devet in ranil štiri osebe, od katerih je ena umrla. Med drugim so sprožili postopke ugotavljanja znakov kaznivega dejanja zanemarjanja in zlorabe mladoletne osebe tudi zoper dečkovo mater. 

Po poročanju srbskega Telegrafa je tožilstvo beograjski policijski upravi naložilo zaslišanje matere osumljenca, razgovor s pedagoginjo in psihologinjo z OŠ "Vladislav Ribnikar", ter druge potrebne ukrepe za razjasnitev okoliščin, piše v izjavi tožilstva.

Ključno pri preiskavi bi lahko bilo poročilo centra za socialno delo, ki bo razkrilo, ali je bila družina predhodno v evidenci centra zaradi nasilja v družini, zanemarjanja otroka ali iz katerega drugega razloga.

Če bi materi uspeli dokazati, da je dečka zanemarjala ali zlorabljala, ji grozi dolga zaporna kazen; za kaznivo dejanje opustitve vzgojne in varstvene dolžnosti, zapustitve mladoletne osebe, za katero je starš ali skrbnik dolžan skrbeti, je po srbskem kazenskem zakoniku zagrožena kazen do treh let zapora, za zlorabe, med katere sodijo siljenje k čezmernemu delu oz. delo, ki ni v skladu s starostjo mladoletnika ali napeljevanje k drugim dejanjem, ki škodijo njegovemu razvoju, ali zlorabo iz koristoljubja, pa je zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija